Személyesen is bemutatta leendő kormánya kulcsfontosságú tagjait Joe Biden demokrata párti elnökjelölt kedden a delaware-i Wilmingtonban.

Joe Biden a hétfői közleményében szereplő politikusokon kívül nem nevezett meg újabb kormánytag-jelölteket. Hétfőn a külügyminisztérium és a belbiztonsági tárca várományosait, Antony Blinkent és Alejandro Mayorkast, John Sullivan személyében a nemzetbiztonsági tanácsadót, Avril Haines személyében a hírszerzés csúcsigazgatóját és a leendő amerikai ENSZ-nagykövetet, Linda Thomas-Greenfieldet nevezte meg, illetve bejelentette a klímavédelmi különmegbízott posztjának létrehozását és John Kerry jelölését e posztra.

A politikusok keddi bemutatása előtti rövid beszédében Joe Biden hangsúlyozta: az Egyesült Államok készen áll a világ vezetésére. Leszögezte, hogy leendő kormányzata külügyi és nemzetbiztonsági csapatának összetétele

tükrözi azt a tényt, hogy Amerika visszatér, nem visszahúzódik, hanem kész vezetni a világot.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem vállal szerepet szükségtelen konfliktusokban. Kiemelte, hogy az új amerikai kormányzat globális vezetőszerep vállalására készül a csendes-óceáni és az atlanti térségben egyaránt, és ennek jegyében kiváltképp erősíteni kívánja az ázsiai és csendes-óceáni amerikai szövetségi kapcsolatokat.

Biden bemutatta leendő kormánya kulcsfontosságú tagjait

Az Egyesült Államok várható elnöke külön kiemelte a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát.

Biden úgy fogalmazott: a leendő kormánytagok

megtestesítik az általam vallott azon alapvető értékeket, miszerint Amerika akkor erősebb, amikor együttműködik szövetségeseivel.

A kormánytag-jelöltekről megerősítette az előző napi közleményében foglaltakat, miszerint mindnyájan

tapasztaltak és voltak vezetők, újszerűen és távlatosan gondolkodnak, és fáradhatatlanul hisznek Amerika ígéretében.

A leendő kormánytagok pár szóban bemutatkoztak, és elemzők szerint mondataik egyben jelezték az amerikai politika várható változásait is.

Antony Blinken, az amerikai diplomácia várható irányítója a családjáról, köztük magyar felmenőiről beszélt, megemlítve azt is, hogy nagyapja Oroszországból érkezett bevándorlóként talált új hazára amerikai földön, édesapja pedig diplomataként szolgált. A politikus apja, a jelenleg 95 éves Donald Blinken egyébként Magyarországon volt nagykövet 1994 és 1997 között.

Az 58 éves Blinken leszögezte:

Amerikát a bevándorlás tette naggyá.

A leendő külügyminiszter nemzetközi együttműködést ígért

a világ problémáinak megoldására.

Mint fogalmazott:

a világ gondjait egyedül nem lehet megoldani, az Egyesült Államoknak együtt kell működnie más országokkal. Hangsúlyozta az együttműködés és a partneri viszony fontosságát.

A bevándorlásról hasonlóképpen vélekedett Alejandro Mayorkas, a belbiztonsági tárca havannai születésű várományosa is.

Linda Thomas-Greenfield, akit Biden az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének jelölt, kijelentette: az Egyesült Államok visszatér a multilateralizmus és a hagyományos diplomácia politikájához. Mint fogalmazott:

Amerika visszatérőben van, a multilateralizmus visszatérőben van, a diplomácia visszatérőben van.

Az afroamerikai Thomas-Greenfield korábban, Barack Obama demokrata párti elnök kormányzata idején a külügyminisztériumban az afrikai ügyekért felelős államtitkár volt. Pályájára utalva leszögezte: ez is azt bizonyítja, hogy Amerika a lehetőségek országa.

John Kerry korábbi külügyminiszter – aki 2004-ben George W. Bush kihívójaként a demokraták elnökjelöltje is volt – beszédében arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy legyen ambiciózusabb a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Kifejtette, hogy a 2015-ben aláírt párizsi klímavédelmi egyezmény önmagában nem elégséges a klímaváltozás elleni eredményes harchoz.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Jáj mi lesz ha putyika is gratulál majd. A Soros bérenc.
rokker33
Dzsó budin jól elcsalta a választást!A soros kampósorrú gyuribá segített neki szerintem!Majd vissza sírják a trámplit a mostani felhozatal valami borzadály a sok korcs, nigger,meg kubai származású senkiházi fogja vezetni a nagy Amerikát hát a nép nem hiszem, hogy ezt akarta mikor több 100 évig csak Amerikában született ember vezethette az U.S,A-t MOST MEG KORCSOKBÓL, NIGGER ÁZSIAI INDIAI NŐSTÉNY MAJOM lesz a budin társa vagyis helyettese!!!Hányinger!!!
RonaGyuri
csak szólok, nem jelölt, hanem elected!!! =))
koszpeko
@rokker33: Civilben nem Durbincsnak vagy Shikarinak hívnak.
Téged olvasva letagadom, hogy rokker vagyok.
Éljen a 15-ös IQ nem kell gondolkodni.
Csak a propagandát lökni. Mi
rokker33
@koszpeko: Nem vagyok egyik patkány sem és nem is pártolom őket!Az hogy rokker a nevem a véleményemet kinyilváníthatom és egyik birka után sem fogok menni!Gimnáziumi végzettséggel szerintem kicsit több az mint 15 ,de legyen neked igazad,hisz úgyis nektek van itt mindig igazatok és aki mást mondd vagy más a véleménye az mind hülye!!Már megszoktam,hogy itt csak tudósok professzorok járnak, akik megmondják a frankót és az úgy van,ha meg vérbeli rocker vagy, amit kötve hiszek akkor egy másik felhasználói név miatt nem fogod letagadni ,de te hírből sem vagy igazi rocker!!!
koszpeko
@rokker33: Nem így látom.
Kb. 15 voltam amikor lázadtam minden ellen.
Ha te gimnáziumot végeztél akkor már kinőhetted a kamaszkórt.
Tehát felkéne nőni és nem köpködni mindenkit aki nincs egy véleményen veled.
Azzal te szerinted mit érsz el ha itt teleszájjal zsidózól?
Mi
koszpeko
Mit érsz el azzal ha köpködsz mindent és mindenkit?
Csak égy kategóríába spórolnak a durbincs bandával.
rokker33
@koszpeko: 15 éves korom óta gyűlölöm a cigányokat niggereket,kínaiakat, muszlim terroristákat, zsidókat meg gyurcsány ferencet !Ezen nem változtatok senki kedvéért és míg a propeller moderátorai nem szólnak, addig folytatom!Ja és nem vagyok dubrics shikari pegeroval egy szinten Én a fideszt is utálom mint a szart és bár van egy pár törvénymódosítás meg intézkedés amivel egyetértek,de soha nem szavaznék egy cigányra!! Értelme persze nincs de azt itteni kommentek 90% nak semmi értelme, szóval beletartozok a 90% ba mint ahogyan te is és majdnem minden kommentelő!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.