Hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt – hozta nyilvánosságra az Ukrajinszki Novini hírportál szombaton az SZBU hivatalos válaszát az általuk a hatóságnak írásban elküldött kérdésre.

Eljárás indult kárpátaljai képviselők ellen, mert a magyar himnuszt énekelték
Fotó: Pixabay

A SZBU közölte, hogy

a hazaárulás mellett még Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indítottak a képviselők ellen.

További részleteket nem közöltek, hivatkozva arra, hogy a vizsgálat folyamatban van. Így azt sem hozták nyilvánosságra, kihallgatták-e az érintett képviselőket – írta a hírportál.

December 1-jén hozta az SZBU nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt. Az eset még november 21-én történt, de a himnuszéneklésről titokban készített videofelvétel csak jóval később került napvilágra. Az SZBU akkori közlése szerint a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a magyar himnuszt.

"A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket"

- közölte december 1-jén az SZBU.

Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Szia Szijjártó. Lehet ismét kiutazni és valami rendezvényen pofázni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Mo külpolitikája is az ellenség keresés. Orbán anyagíilag segíti, de veszélyezteti a határontúli magyarság személyi biztonságát!!!
Pálinkás Pál
nagyon helyes...így is kell...megérdemlik az ideszavazó mocskok!!!
ómió
Hát, ahol "dúl a népi demokrácia"...!
sokanvagyunk
Ukrajna keleti felén - a legdélibbről nem is beszélve - az orosz himnuszt... - csak ott nem bírnak "emberkedni".
namihami
@Peller Anikó: 21.31: Annyiban azért számít (nem is keveset), hogy aztán, mint ""szegény üldözött"" az Orbán védőszárnyai alá menekülve, jófizetésért itt keverik tovább a [email protected] És lassan mindenhonnan és egyre többen.
Peller Anikó
@namihami: A popi is tele van velük. Pardon, a propi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok