Pásztorokra támadt egy medve az elmúlt éjszaka Hargita megye északkeleti peremvidékén. Egy 26 éves férfi életét vesztette, társát kritikus állapotban szállították kórházba.

Medve támadt pásztorokra Székelyföldön, egyiküket megölte
Fotó: Pixabay

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Maros megyei pásztorok Hargita megye területén próbálták elhajtani a medvét, amelyik egy általuk felügyelt tehénre támadt. Ekkor a medve a három pásztort vette üldözőbe. A 26 éves fiatal bemenekült az erdőbe.

Az ő holttestét szombaton találták meg a helyszínre riasztott csendőrök mintegy háromszáz méterre attól a helytől, ahol utoljára látták.

A másik megtámadott pásztor – egy 45 éves férfi – rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett. Őt a mentők Suceava megye felé szállították le a hegyről. A jászvásári kórházban hét órán át műtötték.

A férfi súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett, és a nagyvad több ujját is leharapta.

A harmadik pásztor sértetlenül megúszta a támadást. Ő riasztotta a mentőket.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szombaton este az egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében tudatta: a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján a csendőrség, a Környezetvédelmi Őrség és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség elkészítette a szükséges dokumentációt a medve kilövésének engedélyeztetéséhez.

"A Környezetvédelmi Minisztérium folytatja a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megoldja a medvekérdést Romániában. Megteremtettük a lakott területen való azonnali beavatkozás törvényes kereteit, és további intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy csökkentsük az ember és a medve találkozását mind a lakosság, mind a faj védelmében"

- írta a miniszter.

Tánczos Barna minisztert élesen bírálták az állatvédő szervezetek a héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet miatt, mely csökkenti a bürokráciát és lehetővé teszi, hogy 24 órán belül kilőjék vagy elkábítsák és máshova szállítsák a településekre bejáró, emberre támadó medvéket.

Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Talán ha felmutatták volna magyarigazolványukat és igazolják, hogy a Fideszre szavaztak...
FL4K
Az összes medvét ki kell nyírni. Egy ember halála sem ér annyit hogy a medvék fennmaradjanak.
Hány tízezer (!!!) állatfajt irtott ki az emberiség az életmódjával, akik soha nem ártottak az embereknek?
Akkor miért is kéne megmaradniuk a medvéknek, akik embereket ölnek?

Az emberek hülyék és egyre hülyébbek lesznek!
namihami
@FL4K: Nem a medve a hibás. Az ember az, amelyik folyamatos terjeszkedésével egyre több állatfaj elől veszi el az addigi életteret. A medve volt az ""őslakos"", az ember ment oda.
És ez állatok százaival, ezreivel van így. A kígyók, kiállatok--amelyikek már a területükön élő emberek kukáiban kutatnak. A tigrisek, amelyikek nem találnak élelmet, ezért emberre támadnak (nekik az nem ember, hanem élelem). és hasonlók...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.