A világ más tájain is komoly aggályok merültek fel a kínai vakcinák hatásosságával kapcsolatban – írja a Blikk.hu.

Áll a bál a kínai oltások körül: Sorra szüntetik meg az országok a kínai vakcinával való oltást
Fotó: Pixabay

Kína jelen pillanatban három vakcinát gyárt, a Sinopharmot, a Sinovacot és a CanSinót.

A Pénzcentrum cikkében az Our World in Data adatai alapján azt írja,

ezek közül Kínában csak a Sinovac oltás van teljes mértékben engedélyezve, a másik két gyártó védőoltását eladásra kínálják.

Egyre több ázsiai országban is felmerült kétely a kínai vakcinákkal kapcsolatban.

Malajzia és Thaiföld július óta folyamatosan szünteti meg a Sinovackal való oltást.

Előbbi országban Pfizerre váltottak, és már csak második immunizálásként adják ki a fennmaradó kínai vakcináit, utóbbiban pedig már fel is ajánlották az AstraZenecát azoknak, akik még csak várják második Sinovac-adagjukat.

Thaiföldön és Indonéziában harmadik, emlékeztető oltást kínálnak azoknak, akik megkapták a Sinovac-vakcinát, de a harmadik oltásnak már nem a Sinopharmot ajánlják.

Szingapúrban pedig nem is számolják az oltási statisztikába azokat a – jobbára egészségügyi – dolgozókat, akik Sinovac-oltást kaptak, sőt, még a tesztelés alól sem mentesítik őket, ha például rendezvényre mennének.

Bár a kínaiak a vakcinák terén az egyik leggyorsabbak voltak, szakértők kiemelik,

a kínai oltások kevésbé hatékonyak abban, hogy megelőzzék a fertőződést, mint a nyugataik, viszont abban nagyon is azok voltak, hogy a fertőzötteknél ne kerüljön sor kórházi kezelésre vagy elhalálozásra.

Kambodzsában vagy a Fülöp-szigeteken továbbra is ragaszkodnak a Sinovachoz, amit egyedüli kínai vakcinaként például Ukrajnában, Bosznia-Hercegovinában és Albániában is használnak.

A Sinopharmot pedig Európában egyedüli kínai vakcinaként csak Magyarország, Szerbia, Moldova illetve Montenegró alkalmazza, mások nem.

Míg Afrikábancsupán néhány államban érhetőek el kínai vakcinák, addig Dél-Amerika jóformán minden országában használják vagy használták valamelyik kínai vakcinát.

A világon egyetlen országként Pakisztán az, ahol mindhárom kínai vakcina zöld lámpát kapott és használták is.

Forrás: Blikk.hu
Címlapkép: Pixabay

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ez egyre cifrább kezd lenni. Kina nem olt azzal a vakcinával, amelyet megvettek szijjártó péter szakmai döntése alapján az NNK- nem óccón- és oltotta vele a 60+ éveseket és krónikus betegnek minősülőket, mindeféle bevizsgálás nélkül hagyatkozva csak a kinai gyártó által adott dokumentumokra. Kina miért is nem olt ezzel a vakcinával???Nekik nem jó, csak a magyarok lehetnek kisérleti alanyai?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@ómió: Bruhaha!!:-))))) Megállás nélkül hazudozol, a szövegeid meg egyenesen szánalmasak, hát nem vagy egy kimondott Demoszthenesz!!:-))))))))))))))))))))))))))
ómió
@silber13: Szóval, önmagadat mástól visszahallván már te is meglátod a hazugságaidat? Akkor, lehet, hogy gyógyulsz? Talán még a vigyorgóból is elbocsátást nyersz?
silber13
@ómió: Megint rádjött a hazudozás? Szépíted hogy kiengedtek a gyogyóból és a hazudhatsz valamilyen új felsőfokú végzettséget!:-))))))))))))))))))))))))))))))
ómió
@silber13: Te tényleg agydonorért kiáltasz már! És senki nem szán meg téged a láthatáron?Persze, ha a kutyádét kapnád is, az már nagy előrelépés lenne számodra!
silber13
@ómió: Húúú! De hülye! Igazi fideszes!!:-))))))))))))))))))))))))))))
ómió
@silber13: Az elmeosztály munkásőr tagozatán fektedben csak megadat nem látod hülyének? Igazi bolsi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.