Az agrárlobbi keményen lép fel az ellen, hogy fenntarthatóbb pályára álljon az EU-s országok mezőgadasági termelése – írja a hang.hu.

Az EU agrárlobbija keményen küzd a fenntartható mezőgazdaságot célzó intézkedések ellenFotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági lobbicsoportja masszív kampányt folytat annak érdekében, hogy minden lehetséges fronton gyengítse az EU fenntartható élelmiszerekről szóló, „Termelőtől az asztalra” elnevezésű stratégiáját – írja a hang.hu az EUobservernek kiszivárogtatott, belső dokumentumok alapján. 

Az uniós szakportál cikke rámutat: a két legerősebb uniós termelői csoportot képviselő Copa-Cogeca „dezinformációs akcióival” célzottan EP-képviselőkre próbál nyomást gyakorolni, hogy aláássák a témában zajló jogalkotási folyamatot.

Ha minden igaz, az új stratégiát október 21-én fogják EP-vitára bocsátani.

A stratégiának azonban több pontja is felmérgesítette az agrárszektor prominenseit, ezért minden erejükkel arra törekszenek, hogy uralják a témában folytatott közéleti vitákat. A lobbicsoport a szélesebb és átláthatóbb társadalmi vitára hivatkozva két héttel kitolná az egyébként 2200 kompromisszumos kiegészítést tartalmazó stratégia disputáját az Európai Parlamentben.

Az EU a jövőben olyan mezőgazdasági tevékenységet fog finanszírozni, amely megfelel a párizsi klímamegállapodásban rögzített céloknak.

Ez viszont nem mindenkinek érdeke. 

A kiszivárogtatott dokumentumok szerint a lobbicsoport többek között arra kéri a uniós képviselőket, hogy utasítsanak el néhány fontos kompromisszumos módosítást. De azt is el szeretnék érni, hogy vessenek el minden olyan címkézési intézkedést, amelyekkel az élelmiszerek tápértékének minőségéről, a hozzávalók eredetéről, az alkalmazott fenntarthatósági és termelési módszerekről, valamint az állatjóléti vonatkozásokról tájékoztatnák a fogyasztókat.

A Copa-Cogeca ezenkívül el akarna távolítani minden olyan utalást, amely az ipari gazdálkodásból eredő, állatról emberre terjedő betegségek kockázatára figyelmeztetne.

Forrás: hang.hu
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.