Az Európai Bizottság közleményében azt írja: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben. 

Brüsszel legújabb kijelentése biztosan kiveri a biztosítékot a magyar kormánynálFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Bizottság csütörtöki közleménye szerint komoly aggodalmakat vet fel a lengyel alkotmánybíróság azon döntése, amely szerint az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek az alkotmánnyal – írja az MTI.

Ezért – mint a közlemény fogalmaz – a bizottság fenntartja és megerősíti az unió jogrendjének alapelveit, vagyis

az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is.

A lengyel alkotmánybíróság arról döntött csütörtökön, hogy az Európai Unióról szóló szerződés bizonyos rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmánnyal. A testület többségi véleménye szerint az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra nézve.

Az Európai Bizottság ennek kapcsán hangsúlyozta: a lengyel alkotmánybírósági döntés megkérdőjelezi az uniós jog elsőbbségét és az Európai Unió Bírósága tekintélyét.

Leszögezte: az uniós bíróság minden határozata kötelező a tagállamok hatóságaira nézve, beleértve a nemzeti bíróságokat is.

A közlemény szerint az uniós bizottság elemezni fogja a lengyel alkotmánybíróság döntését, majd határoz a további lépésekről. A bizottság – mint a közlemény leszögezte – szükség esetén élni fog az uniós szerződésekből eredő hatáskörével az uniós jog egységes alkalmazásának és integritásának biztosítása érdekében.

Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amit minden tagállamnak tiszteletben kell tartania. Az európaiakat megillető, az uniós szerződésekből eredő jogokat védeni kell, függetlenül attól, hogy hol élnek az Európai Unióban

– fogalmazott a nyilatkozat, hangsúlyozva: az Európai Bizottság feladata, hogy biztosítsa az unió jogrendjének megfelelő működését.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ők csak a saját érdekeiket érintő jogokat ismerik, a kötelezettség nekik ismeretlen fogalom!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Shikari:Nem is tudtam, hogy Kína, Oroszország és még pár ázsiai ország, liberálfasiszta?? Ja, ott nincs diktatúra. Ezért jó barátjuk Orbán!
Shikari
@Nessy: Oroszország és Kína azok, akik ezt a rothadó liberálfasiszta rendszert elsöprik.
Nessy
@Shikari:Na, ez még nekem is sok! Sőt ezek után jöhet Észak Korea!
Shikari
@Nessy: Ha sok, ha nem, Amerika napjai meg vannak számlálva, mint vezető hatalom.
Micsoda elvándorlás lesz majd a bukott érából az új világhatalom irányába! Apró kellemetlenség, de a harácsoló minoritás nem fogja tudni kínaiként eladni magát! :-)
Nessy
@Shikari: Minő szerencse, hogy nálunk nem a "minoritás" harácsol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.