Naftali Bennett izraeli miniszterelnök ellenzi, hogy Jeruzsálemben újra megnyissák a palesztinokat szolgáló amerikai konzulátust – jelentette a Háárec című izraeli lap vasárnap.

Bennett ellenzi a palesztinokat szolgáló amerikai konzulátus újranyitását Jeruzsálemben

Fotó: pixabay.com

Szombat esti sajtótájékoztatóján, amelyet a 2021-22-es költségvetés elfogadása alkalmából tartott Jaír Lapid külügyminiszterrel és Avigdor Liberman pénzügyminiszterrel közösen, Naftali Bennett elutasította az előző amerikai elnök, Donald Trump idején bezárt jeruzsálemi konzulátus újranyitását.

"Nincs helye a palesztinokat kiszolgáló amerikai konzulátusnak Jeruzsálemben. Álláspontunkat következetesen, halkan, dráma nélkül fejezzük ki, és remélem, hogy megértik. Jeruzsálem csakis Izrael állam fővárosa" – mondta Bennett az egybegyűlt újságíróknak.

"Ha az amerikaiak konzulátust akarnak nyitni Rámalláhban, azzal nincs gondunk"

- mondta Jaír Lapid külügyminiszter, a Palesztin Hatóság kormányzati központjára utalva. Külügyi tisztviselők utóbb azzal pontosították kijelentését, hogy Lapid csak egy összekötő iroda rámalláhi létesítésére gondolt, ami nem befolyásolná a palesztinokkal ápolt amerikai diplomáciai kapcsolatok szintjét.

A palesztinok azonban nem fogadják el, hogy máshol legyen amerikai konzulátusuk, mert ők is Jeruzsálemet tekintik a jövendő Palesztin Állam fővárosának.

Az izraeli médiában az elmúlt hetekben többször beszámoltak a jeruzsálemi palesztin konzulátus újranyitásáról szőtt amerikai tervekről. A kormány az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokon elutasította a jeruzsálemi helyszínt, és azt vetette fel, hogy ha Washington a palesztinoknak konzuli szolgáltatásokat nyújtó irodát akar nyitni, akkor Izrael szívesebben venné, ha ezt a palesztin területeken tenné meg. A Háárecnek nyilatkozó források szerint azonban az amerikaiak jelenleg ragaszkodnak a konzulátus jeruzsálemi elhelyezéséhez.

A Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben élő palesztinokat kiszolgáló konzulátust Donald Trump rendeletére 2018-ban zárták be. Tavaly májusban Anthony Blinken amerikai külügyminiszter rámalláhi látogatásán bejelentette, hogy a Biden-kormány újra szeretné nyitni a jeruzsálemi konzulátust, de ez a lépés egyelőre nem valósult meg.

Joe Biden amerikai elnök az amerikai-palesztin kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseként a konzulátus újranyitását tervezte, miután elődje hivatali idejét hosszú feszültség jellemezte Rámalláhhal. A Palesztin Hatósághoz köthető források a Háárecnek azt mondták, hogy az amerikai kormány magas rangú tisztviselőinek tájékoztatása alapján a tervek szerint néhány héten belül megnyílhat a kelet-jeruzsálemiek konzulátusa. Amerikai politikai források szerint azonban az izraeli kormányváltás és Washington támogatása az új kormánynak a korábbi elképzelések elhalasztásához vezetett.

Forrás: MTI

Címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.