Papíron örvendetesen kevesen hunytak el azok közül, akik határon túli magyarként regisztráltak a parlamenti választásra. Bizonyos azonban, hogy a tényleges szám jóval magasabb. Azok a határon túl született magyarok, akik felvették a kettős állampolgárságot, levélben szavazhatnak pártlistára a magyarországi parlamenti választáson. A határon túli magyarok 2013 augusztusa óta jelentkezhetnek be a választási névjegyzékbe. A regisztráció kereken tíz évig érvényes, sőt, minden egyes aktivitással (választáson, népszavazáson való részvétellel) megújul újabb tíz évre – mondta lapunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

inhuman
"Minden valószínűség szerint tízezres nagyságrendben vannak halottak az érvényes választási regisztrációval rendelkező határon túliak között. Lehet, hogy a hozzátartozók eleve a csalás szándéka miatt nem jelentették be a halálesetet, de az is lehet, hogy egyszerűen csak nem gondoltak rá, vagy nem akartak még ezzel is vesződni. Sosem fogjuk megtudni.

Akár így, akár úgy, a Fidesz ezen a terepen egyelőre verhetetlen. 2018-ban a kormánypárt kapta a levélszavazatok több mint 96 százalékát. Az erőviszonyok drasztikus átalakulása 2022-ben sem várható: egy nemrég publikált felmérés szerint a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok 42 százaléka venne részt az itteni parlamenti választásokon, jelentős többségük (83 százalék) a Fideszt támogatná."

444.hu/2018/02/11/ader-a-fidesz-nem-tamogatja-hogy-olyanok-is-szavazhassanak-akik-nem-elnek-magyarorszagon-es-nem-adofizetoi-az-orszagnak
RonaGyuri
Ha nem is vaktyúk, de meglehetősen jó meglátás

A derék László Robertó a Népszavában osztja az észt

A derék megmondóember, a Political Capital választási szakértője, most kapott a fejéhez, hogy gondok vannak a levélben szavazással.
Arra hívja fel a figyelmet, hogy: „Ha a rokonok, hozzátartozók nem jelentik be az elhalálozást, akkor a magyarországi választási szervek a regisztráció lejártáig nem értesülnek arról, hogy elhunyt személy adatait tartalmazza a névjegyzék. Senki nem ellenőrzi, hogy valójában ki tölti ki a címzetteknek kiküldött szavazólapot, így az sem derül ki, ha egy elhunyt állampolgár nevében ezt valaki más teszi meg”. Azaz azon rugózik, hogy a halottak szavazataival vissza lehet élni, ami kétségtelen tény. Azonban hatásaim és tömegességében messze elmarad attól a ténytől, hogy „Senki nem ellenőrzi, hogy valójában ki tölti ki a címzetteknek kiküldött szavazólapot” lehetőségével nem csak az elhunytak élnek. Mind a környékjen, mind pedig a nagyvilágban a helyi – Orbánékkal szoros anyagi kapcsolatban élő – matyar szervezetek aktivistái intenzív „segítséget nyújtanak” a szavazólapok helyes kitöltésében és továbbításában! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.