Németországban is egyre nagyobb a baj.

Ha hihetünk a friss járványügyi adatoknak, villámgyorsan kezd valóra válni Jens Spahn egészségügyi miniszter vészjósló figyelmeztetése – írja az Index.hu.

"Mire véget ér a tél, itt mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz"

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Szomorú csütörtöki rekorddal, egy nap alatt 351 halálesettel átlépte a százezret a koronavírus halálos áldozatainak száma. A számláló jelenleg 100 119-en áll, de – derül ki a Robert Koch Intézet (RKI) hivatalos bejelentéséből – 75 961-gyel új csúcsra ért az újonnan azonosított fertőzöttek száma is, és nem kecsegtet túl sok reménnyel a heti fertőződési szám sem, amely százezer főre vetítve 417,9-nél – a bajorországi oltatlanok között riasztóan magasan, 1726,3-nál – jár.

A 100 119 halottal Oroszország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország után Németország az ötödik olyan EU-tagállam, ahol a halálesetek száma átlépte a százezret. Mindennek okát egyébként abban látják, hogy az átoltottság mindössze 68 százalékon áll, ami nem túl hízelgő annak a fényében, hogy Spanyolország lakóinak a nyolcvan százalékát, Hollandiáénak pedig a 74 százalékát teljesen vakcinálták már.

Ami a jövőt illeti, intő jel, hogy kezdi megviselni az egészségügyet is, a kórházak intenzív osztályai megteltek. Szerdán az intenzív és baleseti ellátási területet felügyelő szervezet, a DIVI közlése szerint 4070 beteget ápoltak intenzív osztályon, akik közül 2124-et kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. Ékesszólóan árulkodik a helyzet súlyáról Klaus Hoetschek bajor egészségügyi miniszter csütörtöki bejelentése, amely szerint a tartományi tárcavezetők megállapodtak, hogy a tervezett műtéteket országszerte elhalasztják. Négy tartomány – Bajorország, Türingia, Szászország és Brandenburg – és a főváros, Berlin kedden aktiválta azt protokollt, amely szerint az ottani kórházakban ápolt fertőzötteket más tartományokba szállítják át. Szászország húsz, Türingia tizennégy beteg ápolásában kért segítséget.

Szó van arról is, hogy az egészségügyben kötelezővé teszik az oltást – a hadseregben, a Bundeswehrben már az –, de felvetődött már egy Ausztriáéhoz hasonló teljes bezárás ötlete is.

A hullám Németországot egyre szigorodó korlátozások közepette kapta oldalba. Szerda óta tömegközlekedési járműveken utazni és sok helyütt munkába menni is csak az úgynevezett 3G-szabályrendszer szerint lehet, vagyis csak azok szállhatnak metróra, akiknek van oltási igazolványuk (geimpft), 24 óránál nem régebbi negatív tesztjük (getestet), vagy átesett a fertőzésen (genesen). A koronavírus-járvány által leginkább sújtott területeken nem rendezik meg a karácsonyi vásárokat, az oltatlanokat pedig kitiltották az éttermekből, az edzőtermekből és a mozikból.

Félő egyébként, hogy Jens Spahn vészjósló figyelmeztetése az oltottakról, a gyógyultakról és a halottakról csak a kezdet. Dietmar Preißler történész, a szövetségi újkori történelmi múzeum, a Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland kiállításokért felelős igazgatója rezignált, szinte magától értetődő megjegyzése szerint a Covid–19 ugyanolyan hosszú távú hatással bír majd a társadalomra, mint az 1347-től pusztító fekete halál vagy az 1918-as spanyolnáthajárvány.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Egyre rosszabb a helyzet, és még mindig itt ez a sok sötét oltás és vírustagadó, akik a vakcinák ellen hangolják az embereket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@division: Én már rég feladtam. Nem is olvasom, csak időnként megakadok egy-egy mondatán. De akkor sem írok. Most kivételesen ilyen kedvem volt. Értelme most sem volt.
Málna
@division: Agyára ment. Hónapokkal ezelőtt szóltam neki, hogy nem egészséges, ahogy viszonyul ehhez az egészhez. Persze az ő dolga. Engem inkább az elképesztő agressziója döbbent meg, ami sokszor kiütközik. Abból előbb-utóbb baj lesz. Érzem.
division
@Málna: Azért fura, hogy az embert hogy fel tudja így ismeretlenül is b@szni egy ilyen semmirevaló pojáca. Sosem hittem volna, hogy ilyet megérek egyszer, de annyira irritáló amit művel, hogy az ember csak ír neki, nyilván hasztalan. Oltásellenes, primitív konteósokkal nem érdemes leállni se Face - en, se Youtube - on, sem sehol, mert a rutinjukkal legyőznek a tudásuk helyett.
division
@Málna: Egyébként a legtöbb oltásellenes ember agresszív, ami a tudatlanságukból adódik elsősorban. Nem képesek tudományos szinten vitatkozni, és ez frusztrálja őket, ilyenkor előveszik a saját teóriáikat, a ki tudja milyen oldalakról összeszedett linkjeiket, és azokkal dobálóznak, majd beindul az anyázás, a személyeskedés érvek híján (plusz a szomszédjának a szomszédja is meghalt az oltástól sztori).
Málna
@division: Nekem az a fura, hogy hagyod magad felbaszni. Pont te, aki talán a legkiegyensúlyozottabb vagy itt köztünk. Legyints egyet és lépj tovább, ha bosszant. Ha felhúzod magad, az kihat a valós életedre is, még ha csak annyira is, hogy picit ingerültebben szólsz a gyerekre. Ennyit meg nem ér az egész.
division
@Málna: Az a baj tudod, hogy itt emberéletekkel játszanak az ilyen emberek, és emellett nehezen tudok elmenni, ráadásul úgy, hogy sokan még azt sem tudják mi az a tüskefehérje, van aki azt gondolja egy rózsabokor. Mondjuk Pali inkább csak a teóriáit hozza agresszív formában, vannak nála sokkal rosszabbak is a neten, főleg akik neve előtt ott szerepel még az is, hogy Dr.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.