Az óriási dugók miatt több napig tart Kijevből eljutni a magyar határig. És az út korántsem veszélytelen. A szeretlekmagyarorszag.hu riportere Beregszászon beszélgetett az Ukrajna elhagyására készülőkkel.

Menekülők történetei: a robbanásokat nagyon közelről hallották, az ablakok, a föld remegett

Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu

A menekülthelyzet látványra nem olyan, mint a 2015-ös válság volt. Most alig vannak gyalogosok, a menekülők többsége autóval áll hosszú kilométeres sorokban a határoknál, és ahogy az érkezők mondják, ugyanez a helyzet a nagyobb városoknál is.

Akik kocsi nélkül mennek át a határon, azokért általában jönnek a rokonok, és egyre több erre szakosodott fuvaros is megjelent.

Rónai-Balázs Zoltán költő, író, az Országút folyóirat irodalmi szerkesztője a Magyar Széppróza Napjára utazott Ukrajnába. Azt mondja, a háború átírta a terveiket. Azt látták, hogy sokan útra keltek. A szerdán még majdnem üres beregszászi szállójuk csütörtökre benépesedett Kijev felől érkezőkkel. Szerinte ennek az is lehet az oka, hogy akik megkapták a behívóikat, így próbálják elkerülni, hogy ténylegesen be kelljen vonulniuk.

Egy Franciaországba tartó ukrán nő azt mesélte, hogy Kijev északi szélén éltek. Csütörtök reggel ágyúzásra ébredtek. Van egy laktanya és egy duzzasztógát a lakásuk közelében, elképzelhető, hogy azok voltak a célpontok.

A robbanásokat nagyon közelről hallották, az ablakok, a föld remegett. Vörös fényeket láttak, és összesen nyolc lövedék becsapódását számolták meg. Azt mondta, nagyon ijesztő volt. Azonnal kocsiba ültek, de nyugati irányba hatalmas volt a forgalom, csak észak felé tudtak elindulni.

Ott az utak üresek voltak, majd egyszer csak tankokat láttak katonákkal.

Végül nem állították meg őket. Nagy kerülővel fordultak az útra, ami Magyarország felé vezetett.

Szonja a lányával, az édesanyjával és angol barátjával hagyja el Ukrajnát. 40 órán át tartott az út Kharkivból. Egy éjszakára megálltak Kijevben, egy másikra Lvovban. Mindenhol hatalmas volt a forgalom. Volt, hogy 400 autót számoltak meg maguk előtt.

A nagyobb városokban a nyugat felé vezető utak tökéletesen be voltak dugulva, a másik oldalon gyakorlatilag nem voltak autók.

Azt remélik, nem örökre jöttek el, egyszer még visszamehetnek az otthonukba.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Címlapkép: MTI/AP/Visar Kryeziu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.