Az Ukrajnából érkezők befogadása ugyanolyan fontos, mint az érvényes járványszabályok betartása Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter szerint, aki az oltatlan menekültek minél gyorsabb beoltását szorgalmazta. A római orosz nagykövetség segélyvonalat létesített azoknak az orosz állampolgároknak, akiket atrocitás ér.

Roberto Speranza kijelentette, hogy biztonságosan akarnak befogadni, ezért a védettség nélküli ukrajnaiak minél előbbi beoltásán dolgoznak. Hangsúlyozta, hogy a menekültek elhelyezése és védettségük biztosítása az egészségügyi tárca, a polgári védelem, valamint a tartományok közös feladata.

A polgári védelmet vezető Fabrizio Curcio szerint az olasz befogadási rendszer egyelőre állja a sarat. Emlékeztetett, hogy az érkezőket az országba való belépést követő 48 órán belül tesztelni kell. Az oltatlan ukrajnaiaknak 12 éves kortól felajánlják a vakcinát, ami az 50 év felettiek számára kötelező az érvényes járványintézkedések miatt. Az egészségügyi tárca elrendelte az ukrajnaiak általános oltottságának ellenőrzését is, mivel többeknek nincs meg az Olaszországban kötelező oltása a kanyaró és járványos gyermekbénulás ellen.

A Corriere della Sera napilap vasárnapi számának nyilatkozva Curcio úgy vélte, az érkezőknek az oltás mellett mindenekelőtt szállásra van szükségük. A polgári védelem vezetője szerint a menekültek többsége ideiglenesnek tartja az olaszországi tartózkodást, és vissza akar térni hazájába.

Nápolyban, ahol a legnépesebb ukrán közösség él, a város ukrajnai konzulátusán és az egyik Covid-kórházban végzik a teszteléseket. Mostanáig kilenc víruspozitív személyt azonosítottak az Il Mattino című lap beszámolója szerint.

A belügyi tárca szombat esti adatai szerint több mint 11 ezer ukrán érkezett, közülük mintegy hétezren a szlovén-olasz határon keresztül, közülük több mint ötezer-hatszáz nő, és több mint négyezer-ötszáz gyerek.

Az utóbbi kevesebb mint 48 óra alatt a korábbi napi ezerről napi háromezerre nőtt az érkezők száma. A belügyminisztérium becslése szerint a következő két-három hét alatt a menekültek száma meghaladhatja a 200 ezret, hosszabb távon pedig közel egymillió ukrán állampolgár érkezésére számítanak.

A menekültek egy része az Olaszországban élő, közel 240 ezres ukrajnai közösség tagjainál talál befogadásra mindenekelőtt Róma, Milánó, Nápoly és Bologna városában.

Friuli-Venezia Giulia tartományban az ukrajnai menekülteknek fejenként napi 28 euró segélyt biztosítanak – írta az Il Gazzettino. A szintén északkeleti Venetóban internetes portált hoztak létre, amelyen szállás- és munkaadók jelentkezhetnek, ha segítséget akarnak nyújtani a menekülteknek.

Oroszország római nagykövetsége Twitter-fiókján közölte, hogy "diszkriminációellenes" segélyvonalat létesített azon orosz állampolgárok segítésére, akiket esetleg támadás ér. A moszkvai külügyminisztérium információi szerint Olaszországban kamionsofőröket ért zaklatás, és más orosz járművek rendszámtábláit is megrongálták.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.