Az Ukrajnából érkező menekültek átmeneti védelméről szóló javaslat ügyében merőben hirtelen megváltozott Magyarország álláspontja.

“Az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatban a V4-eknek volt egy álláspontja. A Bel-és Igazságügyi Tanács elé azonban már a javaslat egy olyan változata került, ami mindenki számára elfogadható volt, ezért a javaslatot Magyarország is támogatta”

– ezzel magyarázta a hvg.hu kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) azt az elsőre nehezen érthető fordulatot, hogy

a kormány csütörtökön délelőtt még elutasította az Ukrajnából érkező menekültek átmeneti védelméről szóló javaslatot, majd még aznap este megszavazta azt.

Kabaré: a kormány folyamatosan változtatja álláspontját, most meg még meg is magyarázzák

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa jelentette be, hogy az EU átmeneti védelmet ad az ukrajnai háború elől menekülőknek. Ennek lényege, hogy garantálja a szociális segélyhez és a munkavállalási engedélyhez való hozzáférést a menekülteknek az EU területén.

A hivatalos tájékoztatása szerint a rendelet már péntektől érvényes lesz. A tanács döntése alapján az átmeneti védelem automatikus, nincs szükség hosszadalmas menekültügyi eljárásra, de ettől még az érintettek folyamodhatnak külön menedékkérelemért is.

A tanácsban egyhangú döntés született, vagyis Magyarország, a V4-ek támogatták azt. Ez azért érdekes, mert a délelőtti kormányinfónGulyás Gergely miniszter határozottan állította, hogy nem támogatja Magyarország ezt a javaslatot, ahogy a többi V4-es állam sem.

A fordulathoz a KTK válasza szerint tehát az vezetett, hogy egy új szövegváltozat készült, de hogy ez miben tért el az eredetitől, amit a magyar kormány elutasított, azt nem részletezték. 

Magyarország jelenleg is ideiglenes védelemben részesíti az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárokat, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokat.”

A jelenleg érvényben lévő szabályozásokról a HVG.hu cikkében olvashat.

Forrás: HVG.hu 

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A szélkakas ezekhez képest stabil, mint a Szabadságszobor...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Macskaszem
@Nessy: Valószínű be vannak jelentve valamelyik határmenti kerti budiba, tehát van itt bejelentett lakásuk. Visszanyal és keserű az orbán fagyi.
Toller Béla
Csak az az ördögképú kovács ne indignálódna, amikor hazugnak nevezik őket !
ómió
Pedig, hát, az efftársi vélemény - mármint, hogy "Lényin zsil, Lényin zsiv', Lényin búgyet zsitty" - már száz éve változatlan! Sőt! "Megdönthetetlen"!
Aki Én
@ómió: Érdekes, hogy neked orbánról mindig a komcsik, libsik, Lenin... jut eszedbe.
Ez valami tudat alatti? Mert tudatod az nincs, te beteg bolsi kotorék.
ómió
@Aki Én: A komcsik, "libsik", Lenin... nem Orbánról, hanem a "beteg bolsi kotorék" fajtádról jut eszembe! Tudod: arról, amit itt is másra próbálsz hazudni! Vagy már a neveteket is szégyelled, "bolsi kotorékja"!? Békélj meg már magatokkal!
nemkati
Az érdekelne, hogy azok a most idemenekülő ukrajnai magyar kettős állampolgárok, akiknek van bejelentett magyarországi lakhelyük, és az ehhez tartozó szavazókörzetben szoktak szavazni, tartózkodhatnak-e a bejelentett lakhelyükön? Milyen segítséget kapnak a lakhatásukhoz azok a családok, akik magyarországi lakhelyükön, akár egy szerszámoskamrában, 100 másik lakóval együtt vannak bejelentve?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.