A Sberbank rendben folytatja üzleti tevékenységét Svájcban – ismertette a pénzintézet szóvivője a Keystone-SDA svájci hírügynökségnek nyilatkozva.

Svájcban működhet a Sberbank

A vállalati illetékes nyilatkozatáról csütörtökön számolt be a swissinfo.ch svájci hírportál.

Mint mondta, a Sberbank zürichi székhelyű leányvállalata nem képezi részét az uniós és amerikai szankciós listára került Sberbank Europe Groupnak. Felidézte azt is, hogy Oroszország "ukrajnai katonai művelete" nyomán Washington és Brüsszel újabb büntetőintézkedésekkel sújtott több orosz magánszemélyt, vállalatot és pénzintézetet. Ugyanakkor a Sberbank nem volt azon hét orosz pénzintézet között, amelyeket kizártak a nemzetközi pénzátutalásokhoz kapcsolódó SWIFT kommunikációs rendszerből.

A svájci kormány egyébként február 28-án döntött arról, hogy alkalmazza az Oroszország ellen hozott európai uniós szankciókat.

A svájci pénzpiaci felügyelet (FINMA) a Keystone-SDA-val közölte: figyelemmel kísérik a helyzetet.

A svájci Sberbanknak mintegy 250, a nyersanyag ágazathoz kötődő vállalati ügyfele van. A bank mintegy száz munkavállalót foglalkoztat, 2020-ban nyeresége 58 millió svájci frank (23 milliárd forint) volt. Az orosz bank Zug kantonban nyitott fiókot 2020-ban Sber Trading Swiss néven az olaj, gáz, fém és mezőgazdasági termékek kereskedelmének finanszírozására.

A svájci kereskedelmi és szállítmányozási kamara szerint az olajügyletek mintegy 40 százalékát, a fém és gabona ügyletek 60 százalékát az alpesi országon keresztül bonyolítják le.

A Sberbank március 2-án jelentette be, hogy kivonul az európai piacról, mivel európai leányvállalatainak rendellenes pénzkiáramlással és az alkalmazottak és a fiókok biztonságát fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie. Emellett a jegybank utasítása miatt lehetetlenné vált az európai leányvállalatok likviditásellátása. Akkor vált ismertté az is, hogy az osztrák Pénzpiaci Hatóság (FMA) az Európai Központi Bank kérésére betiltotta a Sberbank leánycége, a Sberbank Europe AG üzleti tevékenységét.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
sajnos Svájc pénzügyek mentén igencsak jellemtelen! =))
RonaGyuri
sajnos Svájc pénzügyek mentén igencsak jellemtelen! =))
Eladott Ország
"A Sberbank miatt szerdán már 282 millió Ft-tal kellett a központi költségvetésnek kisegítenie 14 önkormányzatot."
uploads.disquscdn.com/images/26fa6c058d890d2015b453ff908c229a663595244c59b9f027c4a9747fb01f69.jpg?w=800&h=630
Szóval ott az alján, annak a 16 jegyű számnak az első három számjegye (itt 117 a piros pacával jelezve) a Sberbankos csekken 141.- ne fizessenek be!
Az Önkormányzatok és magánszemélyek a nemzet vejkójának (Tiborcz) a bankját , a Gránit Bankot is kerüljék.
verőce21
Nyilván ide utalják orosz- ukrán oligarchák az ótépéből kicashelt napi 30-40-50 milliárd forint értékű dollárt, eurót...! :)
Sajnos több, mint 1500 milliárdjuk van benne...! hosszú időre lőttek a magas otp árfolyamnak..., főleg, hogy a kormány is más házibankot grundolt... :)
ómió
Ez megint jellemző! Mert az ott, ugye, már nem orosz!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.