Az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja az MTI. 

Putyin azt mondja, segít elkerülni az élelmiszerválságot – De csak egy feltétellelMikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

Mario Draghi a telefonbeszélgetés utáni tájékoztatóján közölte, hogy Oroszország és Ukrajna között igyekszik közvetíteni a fekete-tengeri ukrajnai kikötők blokádjának feloldása érdekében.

Hozzátette, hogy a következő napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet, a fejleményekről pedig kedden Brüsszelben számol be.

Ha nem sikerül elindítani az ukrajnai kikötőkben álló gabona- és élelmiszerszállítmányokat, annak „gigantikus következményei lesznek, globális méretűek és borzalmasak” – jelentette ki az olasz kormányfő. Megjegyezte, éppen ezért kezdeményezte a kikötők ismételt működésbe léptetését: a mindenekelőtt „a világ legszegényebb országait sújtó humanitárius válság” elkerülésére.

Reméljük, sikerül

– jelentette ki Mario Draghi. Úgy vélte, egyenlőre nincsen „halvány jele” sem a békének.

Elmondta, Vlagyimir Putyin a telefonbeszélgetésben hangoztatta, hogy az ukrajnai kikötőket az ukrán aknák bénítják meg. Az aknák eltávolításához viszont az orosz támadás leállítása kell – tette hozzá Mario Draghi.

Beszámolt, hogy Putyin szerint az élelmiszerválságra a szankciók feloldása jelent megoldást, mivel az orosz gabonaexport segítséget nyújtana.

A miniszterelnöki hivatal korábbi rövid közlemény kiemelte, hogy a két fél azokról az „erőfeszítésekről egyeztetett, melyek közös megoldást jelenthetnek a jelenlegi élelmiszerválságra, és annak súlyos következményeire a világ legszegényebb országaiban”.

A Huffington Post olasz nyelvű oldala a Kremlre hivatkozva azt írta, hogy Vlagyimir Putyin készen áll közreműködni az élelmiszerválság megoldásában, ha a Moszkvával szembeni „politikai szankciókat” visszavonják. Az orosz elnök biztosította Mario Draghit, hogy nem függesztik fel Olaszország gázellátását tiszteletben tartva a hatályos szerződéseket.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

durbincs
@csak húgy...: Mert csak maga vizeli az AZOVISTA náci bérköcsögöket ? mint @RonaGyuri: @Clavigo: @justhpeter: ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@ómió: Orosz??? Ukrán gabona az, te tetű. Az ukrán paraszt dolgozott meg érte, nem az orosz tolvaj.
Clavigo
@Horizont: ...mert hagytuk...:(((((
ómió
@kereső:Olvasd el mégegyszer, bolsiék diszlexiás elmebeteg fajgörénye! Hátha megérted, mit javasolt Putyin! Vagy az agyfogyatkozásod már ott tart, hogy az értelem csírája is hiányzik a fejedből!? Akkor, ettől lehetsz "jó efftárs"!
durbincs
@csak húgy...: Mert csak maga vizeli az AZOVISTA náci bérköcsögöket ? mint @RonaGyuri: @Clavigo: @justhpeter:? ..@sgl: @kereső: @Uriel: @Nessy: @Qqberci: nevű bánya-balasztokat ?
kereső
@ómió: Te görény. Értem én mit javasol putyin urad és cárod. Szankciók feloldását- mert ő a nagy oroszok cárja már sajátjaként rendelkezik az ukrán paraszt által megtermelt gabonával- amiből már egy jó adagot el is vitt sziriába. Mosdasd csak a mocsok tolvajt, a terrorista agresszort- persze nálad a lopás természetes állapot , te fidesses genya.
ómió
@kereső: Érted te az apád faxát, bolsiék fajkreténje! Csak azt tolod, amit a tetves efftársi fajgörény fajtád hazudozik! Az "orosz gabonaexport segítséget nyújtana" - mondja a cikk szerint Putyin. Nem is tudtam - mióta kell így hazudnotok, bolsiék elmebetege(?) - hogy az orosz gabonaexport árualapját - ahogy hazudod - "az ukrán paraszt által megtermelt gabona" képezi! Még mielőtt meleg szarig benyalnál a háborút kiprovokáló amcsicsicska Zelenszki péniszvirtuóz efftársadnak, bolsiék szarkupaca, legalább ezt tedd már itt "közkinccsé"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.