Mégpedig a klímaváltozáshoz való hozzájárulásunk miatt.

Portugál tinédzserek perelték be MagyarországotPEDRO ROCHA / AFP

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, egyre többször fordul elő aszály, és éhínség, összességében emberek milliói szenvednek és halnak meg az éghajlatváltozás következtében. Ez Portugáliában is jellemző: az országban idén májusban mérték az elmúlt 92 év legmagasabb hőmérsékletét, majd júliusban is rekord magas hőmérsékletet mértek, emiatt súlyos aszályok és erdőtüzek is pusztítanak országszerte – írja a hvg.hu.

Ez ellen lépett fel hat portugál fiatal.

Közösségi finanszírozással 33 országgal szemben indítottak pert, mondván, hogy a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat.

A 10 és 23 év közötti portugál felpereseket a Glan (Global Legal Action Network) jogászai képviselik. A tárgyalások idén zajlanak az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt.

A Guardian számolt be arról, hogy a 17 bíróból álló Nagytanács elé csakis a legsúlyosabb kérdések jutnak el, vagyis a peres ügyek mindössze elenyésző töredéke (ezerből mindössze három). Ráadásul a pert 33 ország kormánya ellen indították a fiatalok, ennyi államnak még soha nem kellett megvédenie magát egyetlen nemzetközi bíróság vagy testület előtt sem.

A példátlan méretű meghallgatás fontos következményekkel járhat:

ha a legfelsőbb bíróság a felperesek javára hoz döntést, az az európai kormányokat arra kényszeríti majd, hogy radikális lépéseket tegyenek az éghajlati válság megállításáért.

Forrás: hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kisfalud
Nemhogy semmit nem tett a világ, némelyik országban így nálunk is a hivatalos propaganda, a hivatásos trolljain keresztül harsogva, tagadta még egy éve is a létét, és kamu klíma változásnak nevezték a jelenséget, így a fentebb nyilatkozó hozzáértő kollégai is. Aztán mondhatnánk, hogy úgysem hiszik el? Dehogynem, ahol elhiszik az óvodai nemátalakító propaganda hazugságot, és a jégelhárító rakéták okozta aszályt, ott bármit be lehet adni az embereknek.
Jozefina
Gratula a portugál diákoknak!!! A magyar diákok beszállhatnának a buliba!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.