Az ízesített hevített dohánytermékeket vezetik ki a forgalmazásból. A cél az unióban az, hogy 2040-re 5 százalék alá szoruljon a dohányzók aránya, mert a tüdőrákos megbetegedések döntő többségét ez okozza.

A portfolio.hu a Tobacco Magazinra hivatkozva számolt be arról szerda reggeli cikkében, hogy a dohányosokat újabb megszorítás érheti az Európai Unióban: 2023. október 23-tól nem lehet majd ízesített hevített dohányterméket forgalomba hozni. 

A hevített dohánytermékeknek is nekimegy az EU, jövő ősztől nagy változás jön

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint egy 2022. november 3-án kihirdetett európai bizottsági irányelve az alapja a tiltásnak, az Európai Bizottság pedig a korábbi ígéretét tartva döntött úgy, hogy a fentebb már jelzett dátumtól kezdve "tilos lesz a hevített dohánytermékek esetében is a jellegzetes ízesítésű termékek forgalomba hozatala", de minden olyan megoldás is tilos lesz, ahol a szűrőben, papírban, csomagolásban, kapszulában ízesítést tartalmaz. Mint ismert, 2020. május 20-a után tiltották meg a mentolos vagy más ízesítésű cigaretták forgalmazását a dohányboltokban.

A jövő októberi dátumtól kezdve a hevített dohánytermékek esetében is kötelező lesz a mostani cigarettásdobozokon látható fénykép és szöveges figyelmeztetés, a konkrét tiltást meghozó jogszabályokat a tagállamoknak kell megalkotniuk. Ez utóbbi Lengyel Andor, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke mondta a Napi.hu cikke szerint.

Az uniós irányelvet a hazai jogrendbe júliusig kell átültetni a Tobacco Magazin szerint.

A portfolio.hu cikke szerint egy nyáron megjelent kimutatásban az szerepel, hogy több mint uniós tagállamban is 10 százalékkal emelkedett a hevített dohánytermékek értékesítési volumene, az unióban pedig a hevített dohánytermékek értékesítési aránya a dohánytermékek teljes értékesítése között 2,5 százalékra nőtt.

Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos, Stella Kiriakidis még a nyáron beszélt arról, hogy a cél az 2040-re, hogy az EU-s lakosság kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon.

Ehhez kulcsfontosságúak a dohányfogyasztás csökkentésére irányuló erőteljesebb intézkedések, a szigorúbb végrehajtás és az új fejlesztésekkel való lépéstartás, hogy kezeljük a piacra kerülő új termékek végtelen áradatát – ami különösen fontos a fiatalabbak védelme érdekében. A megelőzés mindig jobb lesz, mint a gyógyítás

– magyarázta az uniós biztos.

A cikk szerint jelenleg tízből kielnc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért is cél, hogy a dohányzás a lehető legkevésbé legyen vonzó az emberek számára.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
A fekete mocskot okádó dízelek zöld kártya szerzése és soha el nem vesztése ellen vajon mit tesznek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.