Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrajnai konfliktus tartós megoldásához elengedhetetlen, hogy Oroszország kivonuljon az általa megszállt összes ukrán területről. A Financial Timesnak nyilatkozva hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha van lehetőség a Krím békés, nem fegyveres visszaszerzésére, akkor ő ezt a megoldást pártolná.

Zelenszkij: Minden területet vissza kell szereznünk, és ha nincs diplomácia, akkor ennek módja a csatatér
Fotó: PETER NICHOLLS / POOL / AFP

Zelenszkij a londoni üzleti napilap pénteki kiadásában megjelent interjúban kijelentette: az ukrán infrastruktúra lerombolását célzó új orosz stratégia sem gyengíti Ukrajna eltökéltségét összes megszállt területének felszabadítására.

Minden területet vissza kell szereznünk, és ha nincs diplomácia, akkor ennek módja a csatatér

- fogalmazott az ukrán államfő.

Hozzátette:

ha Ukrajna nem kapja vissza összes megszállt területét, akkor a háború egyszerűen "befagy", és csak idő kérdése, hogy mikor tör ki újra.

A Financial Times felidézte, hogy Oroszország szerdán hetven rakétát lőtt ki ukrajnai infrastrukturális célpontokra. Emiatt Ukrajna 80 százalékában megszűnt az áram- és a vízszolgáltatás, és egy időre mind a 15 ukrán atomreaktort le kellett kapcsolni a hálózatról az áramszolgáltatás instabillá válása miatt.

Zelenszkij, aki a Financial Times beszámolója szerint a szintén vízszolgáltatás nélkül maradt kijevi elnöki irodában fogadta a lap újságíróit, kijelentette: az e héten végrehajtott támadások elképzelhetetlenek lennének a modern világban, hiszen "talán 80-90 éve" nem fordult elő olyasmi az európai kontinensen, hogy egy ország teljes sötétségbe boruljon.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "az állam remekül szembeszállt" a problémákkal, "az energiaipari dolgozók, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, az aknamentesítők, mindenki" az áramszolgáltatás helyreállításán dolgozott, és azon, hogy "legalább egy kis víz legyen".

Csütörtökre megkezdődött a reaktorok visszakapcsolása a hálózatra, és Kijev egyes kerületeiben már ismét van vízszolgáltatás

- áll a Financial Times írásában.

Az Oroszország által 2014-ben megszállt Krímmel kapcsolatban a lap felidézte: Kijev egyes nyugati partnerei attól tartanak, hogy ha Ukrajna kísérletet tesz e terület visszaszerzésére, akkor az a háború veszélyes eszkalációjához, akár nukleáris fegyverek bevetéséhez is vezethet.

Zelenszkij erre utalva kijelentette: megérti, hogy

"mindenki zavarodott a helyzet miatt, és azzal kapcsolatban, hogy mi történik a Krímmel".

Az ukrán elnök hozzátette:

ha valaki olyan megoldást kínál, amely lehetővé teszi a Krím megszállásának megszüntetését nem katonai eszközökkel, akkor ő ezt a megoldást pártolná.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

NKF
A büdös bunkó tönkre teszi saját országát!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Meg lesz az. Erot es kitrartast Ukrajna nepenek.
Csizmás Kond
A nyugat, illetve amerika elérte, hogy az orosz gázszállítás megszünjön vagy legalábbis nagyon korlátozott legyen európa fele, és ehhez feláldozta ukrajnát. Amúgy bárhogy végződik a háború kimenetele ukrajna halott minden téren, és az a nagyonsok pénz amivel majd újjáépül szintén a nyugatot fogja gazdagítani.
verőce21
Oroszország –, a jelenleg zajló háborúja beindításának pillanatában mintha lábon lőtte volna magát...! Mert nem számolt azzal, hogy ha mégsem sikerül néhány nap alatt "lezavarnia” Ukrajna nagy részének elfoglalását, akkor emberutánpótlás hiánya miatt önsorsrontó módon fog alakulni az egész "mesterterv” megvalósítása.

Egyszerűen felfoghatatlan, miként vehetné komolyan a világ, hogy szuperhatalmi státuszt követel magának – geopolitikai indíttatásból –, egy olyan ország, amelynek lakossága azért fogy, mert 
1. egyre rosszabb az egészségügyi ellátás helyzete, korábban halnak meg az emberek, mint bármely reálisan létező nagyhatalom országaiban, beleértve Indiát, Brazíliát, Dél-Afrikát, 
2. ahonnan sokkal többen távoznak, mint ahányan letelepedni óhajtanak, 
3. ahol minden más, megalapozottan  komolyan vett gazdasági-technológiai-katonai hatalomhoz képest messze a legalacsonyabb a termékenységi mutató...!
verőce21
A "friedmani” porgnózis-eszmefuttatások kudarcát fogja-e hozni az orosz-ukrán háború?

Legalábbis annak befejeződése? 
Mert végződhet ám simán az orosz, "tankönyvszerűen” geopolitikai indíttatású, katonai intervenció olyan vereséggel, amely teljesen véget vet a katonai-erőszakra alapozott nemzetállami kalandok történetének az emberiség történelmén belül.
Azért, hogy visszaállítsák azt a rendet, amelyben annak van igaza, akinél több a fegyver, akinek nagyobb a szája, aki folyamatosan félelmet generál...?

Nem hiszem, hogy ez fogja meghatározni ennek az elhúzódó, már csak az orosz presztízsveszteséget elkerülendő konfliktusnak a kimenetelét...!
Rockxy
" ...ha nincs diplomácia, akkor ennek módja a csatatér"
a zselé rendkívül bátran ontja az ukránok vérét.
Néro2
Hááát itt nálunk fent a várban a desznyó nem ilyenekről ábrándozott putyin barátjával. De hát ő csak egy desznyó.
Meg aljas meg tolvaj is ráadásként.
Yoda69
@KisTehen: Hogy hogy barmilyen aron? Az ukranok az eletukert kuzdenek. Ha leteszik a fegyvert es hagyjak hogyaz oroszok elfoglaljak Ukrajnat, akkor ott nepirtas lesz, ugyanaz amit Bucsaban vegeztek a ruszkik. Tudjak ezt jol az Ukranok, es ezert kuzdenek akar addig amig el nem pusztulnak, hiszen NINCS mas valasztasuk.
Yoda69
@Csizmás Kond: Ostobasag. A ruszkik mar a haboru kitorese elott korlatoztak a gaz szallitast. Ezzel zsaroltak folyamatosan az Uniot.
Ez pont olyan propaganda amit tolsz, mint a haborus inflacio. Az is ostobasag, hiszen mar a haboru elott is 8-10%-os inflacio volt es forint romlas. A haboru ezt csak felporgette, de nem kivaltotta.
Csizmás Kond
@Yoda69: ...tényleg ostobaság...mert gondolom épp azért építettek két vezetéket hogy kevesebb gázt tudjanak átpumpálni...és a kamu holland tőzsdén is ők vásárolták vissza a sajátjukat...drágábban...cccc
NKF
A büdös bunkó tönkre teszi saját országát!
csak úgy....
@verőce21: tegnap, 17:44
látom lekonyulóban az arrogáns,döjfös magabiztosságod! a végén még kideríted,hogy a magyarok ismét egy rossz seggre tapadtak,hála a ti okos és elbüvölö dr.miniszterelnök uratok és parancsolótoknak...
csak úgy....
@Shikari: én azt remélem ,hogy hétföre megjön az eszed! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.