Ő az első tüntető, akit Iránban kivégeztek a szeptember 16. óta országos demonstrációk résztvevői közül.

Az áldozat, Mohszen Sekari részt vett egy teheráni utcai demonstráción, ami akadályozta a közúti forgalmat, majd egy machetével rátámadt a biztonsági erők egyik tagjára, ezért kivégezték.

Kivégeztek egy tüntetőt Iránban

Fotó: Bart Maat / ANP / AFP

Az iráni igazságügyi minisztériumhoz közel álló Mizan hírportál csütörtöki jelentése szerint a férfit szeptember 25-én vették őrizetbe, és ügyében november 20-án hozott ítéletet a teheráni Forradalmi Bíróság, aminek tárgyalásai rendszerint zárt ajtók mögött folynak. A bíróság a férfit mint az „Isten, illetve az állam ellen hadakozó bűnöst” ítélte el. Az 1979-es iszlám forradalom óta számos halálbüntetést szabtak ki erre hivatkozva Iránban.

Aktivisták arra figyelmeztettek, hogy hamarosan további kivégzésekre is sor kerülhet. 

„Mohszen Sekari kivégzésére határozott választ kell adni, különben naponta számolhatunk a tüntetők kivégzésével” – írta Mahmud Amiri-Moghaddam, egy oslói székhelyű iráni emberi jogi szervezet igazgatója.

Iránban Mahsza Amíni 22 éves kurd nő halálát követően robbant ki országos tiltakozás. Amini nem viselte az előírásoknak megfelelően a kötelező muszlim kendőt, ezért az erkölcsrendészet őrizetbe vette. Fogva tartása alatt kómába esett és szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok megverték.

Forrás: 444.hu, mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.