Az 1963-as John F. Kennedy elnök elleni merénylet dokumentumainak 97 százaléka lett hozzáférhető. Ez több mint 13 ezer szerkesztetlen iratot jelent. 

Kennedyt 1963. november 22-én, a texasi Dallasban tett látogatásakor lőtték le. Egy 1992-es törvény kötelezte az amerikai kormányt, hogy 2017 októberéig minden, a merénylettel kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra hozzon, ez viszont eddig csak részben valósult meg. Joe Biden jelenlegi amerikai elnök csütörtökön engedélyezte az eddig titkosított dokumentumok közzétételét, írja a Telex.hu.

515 iratot egyáltalán nem, 2545 pedig csak részleteiben hoztak nyilvánosságra, ezeket várhatóan 2023 júniusáig tartják teljes, illetve részleges titkosítás alatt, potenciális „beazonosíthatóság” miatt.

Eddig soha nem ismert iratokat hoztak nyilvánosságra a Kennedy-gyolkosság ügyében

Fotó: JOHN F. KENNEDY LIBRARY FOUNDATION / AFP

Biden a nyilvánosságra hozásról szóló rendeletében azt írta, hogy „az ügynökségek átfogó erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy felülvizsgálják a korábban szerkesztett formában kiadott közel 16 ezer irat teljes körét, és megállapították, hogy ezeknek az iratoknak több mint 70 százaléka most már teljes egészében kiadható”. A Trump-adminisztráció korábban több ezer oldalt hozott nyilvánosságra, de sokat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva visszatartott, annak ellenére, hogy az 1992-es törvény 2017-ig az összes információ kiadását írta elő. Biden 2021 októberében mintegy 1500 dokumentumot adott ki, de akkor még azt mondta, a többit zárolva tartja.

Arról, hogy potenciálisan mik derülhetnek ki a most közzétett dokumentumokból és hogy ki segített az amerikaiaknak a feltárásban, a Telex.hu cikkében olvashatnak bővebben. 

Forrás: Telex.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Kurva nagy baj lehet ha kezdenek őszintének mutatkozni!

Emberek indul a parasztvakítás! 59 év alatt kitaláltuk a legjobb mesét, amivel lekotjuk a figyelmetek!

Ne zavarjon senkit, hogy a titkosítás 50 év volt! 30-at meg hozzá tettünk - nem véletlen!
pacal
"Nem mentheted meg Amerikát, túl sok benned a gyűlölet."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.