Az európai gáztartalékok november közepe óta folyamatosan csökkentek, hétfőig azonban már ötödik napja ismét nőttek.

A magyar gáztartalékok továbbra is csökkennek, és még hol van a vége!

Fotó: ANDER GILLENEA / AFP

Mindez azért is van, mert több gáz került a tárolókba, mint amennyit kivettek belőlük. A magyar tárolók töltöttsége ezzel szemben továbbra is csökken – írta meg a G7.

Az európai gáztárolók töltöttsége jelenleg 83,5 százalékos.

„A háború kirobbanását követően, tavasszal a kitűzött cél 80 százalék volt, amit már augusztus végén sikerült elérni. A létesítmények összesített telítettsége november közepén volt a csúcson, amikor a töltöttség csaknem 95,7 százalékra nőtt”

– áll a G7 cikkében.

November közepén a hideg beálltával kezdett el csökkenni a tartalék (ez normális jelenség: a tavaszi-nyári betárolási időszakban több kitermelt és importált gáz kerül a tárolókba, mint amennyi a fogyasztás, ezért az év hidegebb időszakában, amikor nagyobb a fogyasztás, mint a termelés és az import, a hiányzó mennyiséget a tárolókból pótolják ki). A csökkenés karácsonyig tartott ki, akkor viszont növekedni kezdtek a tartalékok, ami ebben az időszakban szokatlan (a töltöttség az év eleji szinteket összehasonlítva csak 2020 elején volt magasabb).

Az európai adatokkal szemben a magyar gáztárolók töltöttsége továbbra is csökkenést mutat.

„A magyar tárolók töltöttsége nemcsak 2020, hanem 2021 elején is magasabb volt, mint idén januárban.”

Fontos szempont viszont, hogy a magyar gáztárolókban nemcsak hazai felhasználású földgázt tárolnak, hanem olyan kereskedőkét is, akik bérlik azokat. „Ők nem feltétlenül magyarok, de még ha azok is, egyáltalán nem biztos, hogy Magyarországon adják el a tárolókban raktározott gázt” – írta meg a lap.

Az export pedig csökkenti a Magyarországon kimutatott mennyiséget, de az európai gáztartalék növekedése nem azt jelenti, hogy megoldódott volna az energiaválság.

Forrás: g7.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
madlaci66
@teuton: szerintem arra gondolt, hogy a zorbán vette négyszeres áron, mint a lélegeztetőgépeknek nevezett roncsokat
drrotf
Nem kell izgulni, mondta Orbán Viktor egyik péntek reggeli meséjében!A jó Szíjgyártó Peti olcsó áron 15 évre leszerződött a Gazprommal, és ezért a gázellátásunk biztosítva van.Egy a baj hogy a gáz fogy a tárolók meg ürülnek ki.Ezek szerint félnünk kellene hogy az oroszok nem teljesítik a bomba biztos szerződésben foglaltakat?Ja hogy Sz.Peti magas áron kötött szerződést, és most többet kell fizetni mint másoknak?Hát ez baj, de a mi Viktorunk már korábban megmondta, hogy nem az a kérdés, hogy mennyiért adják és mi vesszük a gázt, hanem az hogy lehet-e egyáltalán venni!Sz.Peti, aki ugye nem gondolhat mindenre, mert a agy kapacitása csak egy dolog befogadására alkalmas valószínű, csak arra koncentrált ,hogy szerződjön már le az oroszokkal.Arra már nem figyelhetett hogy mennyiért!Megint oda kötötte a magyarokat az oroszokhoz 15 évre, mert mi így szoktunk elszakadni a keleti" barátainktól!
teuton
@madlaci66: Gondolod, hogy eg yidiota analfabeta kutyaagyas 300 szavas "szokincssel" tud gondolkodni??? Hallotta 1x egy penteki radiopredikacioban, hogy 4szeresre nött a gaz ara es neki ez most 100 evig neszeres ar... Az altalam mellekelt tözsdear görbet ertelmezni nem tudja. pedig mostmar magyarul is megjelent, hogy a gaz ara a tözsden a haboru elöttire csökkent. Azonkivül azt sem tudja, hogy a magyar tarolok töltöttsege semmit nem jelent, mert a benne levö gaz nem mind magyar allami tulajdon, hanem magankereskedök bertaroljak. Aztan ha akarjak, eladjak a magyar allamnak, ha akarjak, masnak...A magyar allam a vesztartalekokat is felhasznalta mar, mert az korabban meg olcsobban lett vasarolva es mostmar elfogyott a penz dragan venni. A teljesen kiüritett tarolo viszont tovabb mar nem hasznalhato, mert a "parnagaz" kiüritesevel technikailag alkalmatlan lett. Mindezt 1000x leirhatod a trolloknak, hivatkozhat linkekkel a tenyekre/szamokra, ök fel nem fogjak / nem akarjak, megy tovabb a papagajkorus az olcso orosz gazrol. Hogy az valojaban mennyibe kerül, persze nem tudjak meghazudni...
ómió
@madlaci66: Az nem baj efftársiasságodnak, hogy Biden efftársatok kvázi bevallotta? Ezzel nektek azt mondta, hogy hazudjátok másra? Úgy az efftársi? Aha! Nyugaton meg, aztán, "nőtt"! De leginkább az ára! Tegnapi hír volt, hogy uniós átlagban a lakossági fogyasztók 25%-a számára okoz nehézséget (a görögök "vezetnek" 54%-kal) az energiaszámlák kifizetése! Biztos, mert "nőtt" és "bőviben vannak belőle"!
madlaci66
@ómió: múltkor még libsiztél, most efftárs? mindig más az ukáz a fidesses reggeli kör emailban? még jó, hogy a dakota viccek kora lejárt.
ómió
@madlaci66: És mi a különbség!? Ugyanaz a nyáj! Egymás seggéből bújnak elő! És ez nálatok ukázra, kör-email instrukcióra történik? Ezért hazudnátok másokra is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.