II. János Pál tisztában volt a pedofilügyekkel, és segített azokat eltussolni.

Vatikáni botrány: II. János Pál pápa már bíborosként is tudhatott a pedofilügyekrőlGERARD JULIEN / AFP

Még krakkói bíborosként, több évvel pápává választása előtt tudhatott bizonyos, a lengyel katolikus egyház berkeiben történt gyermekbántalmazási ügyekről Karol Wojtyla, vagyis a későbbi II. János Pál – erről írt most a Népszava lengyel és francia hírügynökségek nyomán.

Az üggyel Michal Gutowski lengyel oknyomozó riporter foglalkozik, elmondása szerint Karol Wojtyla bár tudott konkrét pedofilesetekről, az érintett papokat érdemi szankcionálás helyett csak áthelyezte más, távoli egyházmegyékbe.

Michal Gutowski állításait a kommunista titkosrendőrség dokumentumaira és bizonyos egyházi dokumentumokra alapozza. De emellett beszélt áldozatokkal, családtagjaikkal és az egyházmegye volt alkalmazottaival, bár név szerint nem említette meg őket.

Az egyik, anonimitást kérő forrás azt mondta, hogy személyesen beszélt a későbbi pápával az ügyről, aki előbb meg akart győződni róla, hogy nem blöfföl-e, ezt követően azonban azt kérte, hogy ne jelentse a történteket sehol.

A lengyelországi katolikus egyház egyébként nemrég megvédte a II. János Pál pápa hivatali ideje alatt a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekre adott válaszlépéseit. Az eltussolási vádakat médiatámadásoknak nevezték, amelyek szerintük „kísérletet tesznek tekintélyének aláásására és szentségének megkérdőjelezésére”.

A katolikus egyházhoz köthető pedofilügyekkel kapcsolatban Ferenc pápa pontifikátusával érkezett radikálisan eltérő hozáállás, és a téma korábbiaknál sokkal transzparensebb kezelése. A jelenlegi katolikus egyházfő 2019-ben döntött arról, hogy eltörli a papok által kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélések, erőszak és pedopornográfia jogi dokumentációjára vonatkozó titkosításokat is.

Forrás: Népszava.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
nagy dolog,magyarországon a fideszék is védik a pedofil papokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@durbincs: Rossz hírem van. Sem pedofil nem vagyok, sem keresztény. ALPP vagyok.
justhpeter
@durbincs: Bánatodra Dk-s sem vagyok, de ez ne zavarjon, találgass tovább.
Csak Norisz és senki más
„Engedjétek hozzám jőni a gyermekeket és ne tiltsátok el őket; mert ilyeneké az Istennek országa.”
Havanagi
Nincs olyan életterület,ahol a xar fel ne ütné a fejét.Pápa,egyházak?Csak szenteskedők,de egész jól el tudják adni magukat.
csak úgy....
a lengyelek pápáját ne bántsátok ,arra ott van a délamerikai feri, aki sosem tudja gatyába rázni ezt a töménytelen szart! - ha arra gondolok,hogy az írek ,ill. a katolikus egyházuk, velem egyidös kölköket temetetett el a kertvégében...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.