Feljelentés miatt módosítania kellett a Tamási Áron Színház homlokzatán levő kétnyelvű díszfeliratot a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, a „színház” szó a román „teatrul” alá került.

Feljelentették a sepsiszentgyörgyi színház miatt a helyi önkormányzatot, mert a színház szó a román teatrul szóval egy szinten volt

Fotó: Tamási Áron Színház/Facebook

A Dan Tanasa vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület több pert is indított az ügyben Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester ellen – írta meg a 444.

Érvelése szerint, mivel a román a hivatalos nyelv az országban, a törvény értelmében a román feliratot a magyar fölé kell helyezni. A bíróság az egyesületnek adott igazat, előbb 2019-ben alapfokon, majd 2020 júliusában is az a döntés született, hogy változtatni kell a sorrenden.

Mivel azonban a városvezetés nem módosította a díszfeliratot, Tanasa újabb pert indított, ezúttal az ítélet végrehajtásáért. Az alapfokon eljáró Bukaresti Törvényszék 2022 szeptemberében helyt adott keresetének. A jogerős ítélet végrehajtásának elutasításáért arra kötelezte Antal Árpádot, hogy minden nap a késedelemért az országos bruttó átlagbér 20 százalékának megfelelő összeget fizessen be az államkasszába.

A Bukaresti Táblabíróság februári jogerős ítélete pedig kimondta, hogy Antal Árpádnak az államkasszába fizetendő büntetés mellett a pert kezdeményező egyesületnek is fizetnie kell az ítélet kézbesítésétől számítva minden egyes napra napi száz lejt, átszámítva 7700 forintot. Mivel 940 nap telt el a feliratról szóló ítélet kihirdetése óta, a polgármesternek összesen több mint félmillió lej (38,5 millió forint) büntetést kell befizetnie az államkasszába és 94 ezer lejt (7,2 millió forint) az egyesület részére.

- áll a cikkben.

Forrás: 444.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az 1918. december elsején aláírt Gyulafehérvári határozat nem úgy szólt, hogy melyik sorba kerüljenek a román és a magyar betűk.
"1. Teljes [nemzeti] szabadság az összes együttlakó népek számára. Minden nép saját nyelvén, kebeléből való egyének által fogja művelni, kormányozni magát és törvénykezését ellátni; minden nép ama egyének számának arányában, akik alkotják, meg fogja kapni a jogot a Törvényhozó Testületekben és az ország kormányzásában való képviseletre." ...A románok is túl korán lettek EU tagok
trianon100.hu/blog-cikk/a-gyulafehervari-hatarozatok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.