Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt – számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Meggyilkolt újságíróról neveztek el egy új élesztőgombafajt

Fotó: Cristino MARTINS / AFP

A két új gomba a Spathaspora-fajok négy izolátumából ered az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology friss számában megjelent tanulmány szerint. Mindkét faj etanollá és xilitté, a természetes édesítők egyikévé tudja átalakítani a d-xilózt, így a cukorbetegek számára vagy a biotechnológia más területein lehetne haszna – mondta Carlos Augusto Rosa, a tanulmány szerzőinek egyike.

Hozzátette, hogy noha az Amazonas esőerdeje a földi fajok akár tíz százalékának is otthont adhat, az ott élő fajok nagy részét még nem fedezték fel, és az élesztők esetében ez az arány még jelentősebb. A brazíliai régiókban – a kutatócsoport munkaterepén – talált új élesztő-mikroorganizmusok 30-50 százaléka új a tudomány számára – magyarázta.

"Ezért olyan fontos a terület kutatása, valamint Bruno Pereira és Dom Phillips munkája, mellyel a régió élővilágát igyekeztek megóvni"

– mutatott rá Rosa.

A két új faj elnevezésével a két férfi környezetvédelemért végzett munkája előtt tisztelegnek – tette hozzá.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.