Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban – erősítette meg a volt elnök ügyvédje.

A New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék szavazta meg az amerikai politika történetében példátlan vádemelést. A vádirat részleteit péntekig kell nyilvánosságra hoznia az ügyésznek. Donald Trump hivatalos vád alá helyezése és a vád ismertetése valószínűleg a jövő hét elején történik meg.

Vádat emeltek Donald Trump ellen, akár négy évet is kaphatna

A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik a texasi Waco városban tartott kampányrendezvénye után Floridába tartó repülőgépe fedélzetén 2023. március 25-én. Trump ellen 2023. március 30-án a New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán vádat emeltek hallgatási pénz fizetésének ügyében. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag 10 évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Donald Trump tagadja a kapcsolat tényét a nővel.

Donald Trump közleményben reagált a vádemelésre, amelyet a legmagasabb fokú politikai üldöztetésnek és választásokba való beavatkozásnak nevezett. Azt írta, hogy az Egyesült Államok volt elnöke elleni vádemelés visszaüt majd, és bűnösnek nevezte a demokratákat abban, hogy visszaélnek a jogrendszerrel annak érdekében, hogy politikai ellenfelüket megbüntessék. Úgy vélte, hogy a "radikális baloldali demokraták" már hivatalba lépése előtt boszorkányüldözésbe kezdtek ellene.

"A demokraták hazudtak, csaltak, loptak megszállottságuk jegyében, hogy elkapják Trumpot, de most valami hihetetlent tettek – egy teljesen ártatlan ember ellen emeltek vádat" – fogalmazott a volt elnök.

A vádemelés hírére a Kongresszus alsóháza jogi bizottsága elnöke, Jim Jordan úgy reagált, hogy az "felháborító".

Az ügyben 2019-ben a New York-i ügyészség úgy döntött, nem emel vádat, 2021-ben a szövetségi választási bizottság is a vádemelés ellen foglalt állást. 2022 januárjában Alvin Bragg demokrata New York-i kerületi ügyész hivatalba lépésekor még felfüggesztette a volt elnök elleni vizsgálatot, majd újraindította.

A vizsgálat során meghallgatták Michael Cohent, a volt elnök egykori ügyvédjét, aki egy korábban ellene zajló büntetőeljárásban bűnösnek vallotta magát abban, hogy pénzeket juttatott el a színésznőnek.

Donald Trump csaknem két hete közösségi oldalán arról írt, hogy vádemelés és letartóztatás vár rá az ügyben. Az ügyet politikai indíttatású eljárásnak minősítette, és tiltakozásra szólított fel ellene.

Alvin Bragg ügyész azzal vádolta Donald Trumpot, hogy a bejelentésével hamis várakozásokat kelt.

A vádemelés példátlan az Egyesült Államok politikatörténetében, ugyanis bűntetőügyben soha nem történt hasonló lépés volt vagy hivatalban lévő elnök ellen.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
És a Capitolium? A kurva számít, a fegyveres puccs, nem? Az ész megáll.
Aki szerint Trump vagy a vele egy szellemi/mentális szinten lévők alkalmasak egy akármilyen pici kis közösség vezetésére is, azokat kérném szépen kiköltöztetni egy lakatlan szigetre.
No de az USA nem egy kis közösség, hanem nagyhatalom, az ezzel járó felelősséggel.
Felelősség -miért nem értik az emberek ennek a fogalomnak a súlyát?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
És a Capitolium? A kurva számít, a fegyveres puccs, nem? Az ész megáll.
Aki szerint Trump vagy a vele egy szellemi/mentális szinten lévők alkalmasak egy akármilyen pici kis közösség vezetésére is, azokat kérném szépen kiköltöztetni egy lakatlan szigetre.
No de az USA nem egy kis közösség, hanem nagyhatalom, az ezzel járó felelősséggel.
Felelősség -miért nem értik az emberek ennek a fogalomnak a súlyát?
csak úgy....
@Maccska: talán a ruszkik nem háboruztak afganisztánban, nem irtották a csecseneket, te eszement? most az ukránokat irtják,persze az szerinted faxa, mert te egy birka!
csak úgy....
tramplira ráfér pár nyugalmas esztendö a kis cellájában, neje is boldog lesz és az usa megszabadul egy bolondtól!
Nyírfa
@Maccska: Elítélem. Soha, semmilyen háborúnak nincsen létjogosultsága. De, hogy ezt megértse a mélyen tisztelt (idézőjelben) emberiség, ahhoz még kell néhány évszázad. Ezzel nem azt sugallom, hogy, akit megtámadnak, az ne védje házát, családját. A támadás az, amit a legmesszebbmenőkig elítélek, motiválja akár hatalmi, akár gazdasági érdek, az USA, Oroszország, Kína, bárki részéről.
jesz
Elnök úr! Ez bizony drága szopatás lesz?
ómió
"Dübörgő efftársias igazságszolgáltatás"! Ennél jobban csak a választási csalásuk "dübörgött"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.