A nyugdíjreform ellen vonultak utcára a tüntetők hétfőn.

800 ezer francia tüntetett, videón, ahogy a rendőrökkel verekednek

Kép: Geoffroy Van der Hasselt / AFP

Hivatalos adatok szerint körülbelül 800 ezren vonultak utcára Franciaországban hétfőn, hogy a nyugdíjreform ellen demonstráljanak– írja a Guardian. Az országszrte megrendezett tüntetések apropója a május elsejei munkásmozgalmi ünnep volt.

A nyugdíjreform 62-ről 64-re emelné a nyugdíjkorhatárt.

A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak. A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin arról nyilatkozott, hogy legkevesebb 108 rendőr sérült meg és 291 embert vettek őrizetbe országszerte.

Az nem derült ki, hogy hány tüntető sérült meg.

Több demonstrációról részletesebben is ír a Guardian, ami egy videót is megosztott a hétfői megmozdulásokról. A lap szerint például Párizsban a szakszervezetek szerveztek egy felvonulást. Amikor a menet a 11. kerületbe ért, a rendőrség összecsapott egy csoport fiatallal. Itt 25 rendőr sérült meg, az egyikőjük keze és arca is megégett.

A május elsejei tüntetések előtt nem sokkal az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista szervezet festékkel öntötte le az adóelkerüléssel vádolt Louis Vuitton Alapítvány kulturális központ épületének üveghomlokzatát.

Forrás: MTI, The Guardian

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
62-röl 64 -re, erre a magyarok símán fejethajtanának 0rbánnak...,talán még a 70 -re is! :) a franciákkal viszont nem lehet cicizni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
62-röl 64 -re, erre a magyarok símán fejethajtanának 0rbánnak...,talán még a 70 -re is! :) a franciákkal viszont nem lehet cicizni...
csak úgy....
@KisTehen: @Pegero: veletek csak az a probléma,hogy iszonyatosan buták és született bugris parasztok vagytok! :)
csak úgy....
@Maccska: 0rbán imádja a hozzátok hasonló elbutult seggfejeket, akik minden elhisznek,bevesznek nekik gondolkodás nélkül! :)
magyarországból ti csináltatok nyomortanyát, ti elmebetegek!
kereső
Franciaországban még van!! munka ünnepe- hagyományos felvonulással. A legtöbb szakszervezeti vezető-és Macron ellenlábasai is elitélték a felfordulást szervezőket.Ennyi(ke).

Magyarországon meg május 1- a családok napja, mondják a fideSS ogy.képviselői. Igaz, itt már nincs szakszervezet, nincs munkásosztály- itt már csak orbán alattvalói vannak.
Havanagi
@csak úgy...: Nem egy ilyen kettérobbantott ország, az emberek sokkal öntudatosabbak szolidárisabbak és nem adják el a lelkület egy kg krumpliért.
csak úgy....
@Maccska: @KisTehen: a butaságotokat az is bizonyítja,hogy velem foglalkoztok az helyett, hogy körülnézzetek a minden szempontból elszart,szétlopott ,becsapott hazátokban!
nálunk minden faxa,ne miattam aggódjatok, ha kölcsön kell tudok adni ,hogy éhen ne púsztuljatok!
Nessy
Nálunk természetes már lassan három éves a "vészhelyzeti, egy személyes rendeleti "kormányzás", a franciák nem ilyen jámborak!
kereső
Az MTI-nek nem sikerült leforditania a Guardian eredeti cikkét:
"Darmanin elítélte az általa „fekete blokknak” nevezett szélsőbaloldali tüntetőket, mondván, hogy körülbelül 2000-en vannak Párizsban és további 1000-en a délkeleti Lyon városában. Sürgette, hogy „szigorúan büntessék meg azokat, akik megtámadták a rendőrséget és a közvagyont”.

Élisabeth Borne miniszterelnök méltatta a korábbi felvonulásokat, és azt mondta, a korábban tanúsított felelősségteljes hozzáállás „annál is elfogadhatatlanabbá” tette az erőszakot.

Párizsban a szakszervezetek vezette tüntetés békésen kezdődött, sok család csatlakozott, és transzparensekkel követelték Macront, hogy mondjon le, vagy vonja vissza a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64-re emelő törvényét .

De a Párizs 11. kerületén áthaladó menet szélén a rendőrség könnygázt vetett be, és összecsapott feketébe öltözött fiatal férfiak csoportjaival. Lövedékeket, kukákat és benzinbombákat dobtak a rendőrök felé."

800 ezren???
ómió
Ott is a "demokratikus szemkilövetés" a divat!?
ómió
@pacal: Ez mi!? Az agyad belső állapota?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.