A hírt bejelentve arról is beszélt a moldovai parlamenti elnök, Igor Grosu, hogy törvénytelen az oroszok Ukrajna elleni háborúja.

Az oroszbarátság vége – Moldova kilép a FÁK-ból: Moszkva „barátságtalan”, a közösség pedig „haszontalan”

Maia Sandu moldáv államfő egy 2022-es brüsszeli sajtótájékoztatón arról beszél, hogy milyen következményei vannak az ukrajnai háborúnak Moldovára nézve. Kép: JOHN THYS / AFP

Igor Grosu moldovai parlamenti elnök hétfőn bejelentette: kezdeményezi az ország kilépését a Független Államok Közössége (FÁK) Parlamenti Közgyűléséből – írja a Hirado.hu. Grosu szerint a FÁK struktúrái „haszontalanok” az ország számára. Elmondása szerint a döntést az állampolgárokkal, a kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) képviselőivel és Maia Sandu államfővel folytatott konzultációt követően hozták meg.

Grosu Oroszország ukrajnai akcióit „törvénytelennek”, Moszkva Chisinauval szembeni politikáját pedig „barátságtalannak” nevezte.

A parlament állandó elnökségének következő ülésén Grosu azt fogja javasolni, a képviselők forduljanak a köztársaság miniszterelnökéhez, Dorin Receanhoz azzal a kéréssel, hogy készítsen elő törvényjavaslatot a parlamentközi egyezmény felmondásáról. A törvényhozó testületet az Európa-barát PAS irányítja, amelynek Grosu az elnöke.

A Független Államok Közössége a volt Szovjetunió tagállamainak laza együttműködése. Tagjai Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán, Ukrajna és Üzbegisztán. Türkmenisztán 2005-ben megszüntette állandó tagságát, jelenleg megfigyelői státusszal társult tag. Grúzia 2009-ben, az orosz-grúz háború miatt kilépett a közösségből. Ukrajna 2014-ben jelentette be kilépési szándékát és 2018-ban lépett ki. Észtország, Lettország és Litvánia sosem csatlakozott a közösséghez.

Forrás: Hirado.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
De hogyan képzelik ezt? Nem engedte meg orbán,se kakadu, bayerről nem is beszélve :))) na mindjart jönnek a trolljaink amint megkapták az ukázt,mit is kell mondani?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@Maccska: Nedveske!Maradj meg a kultúrha szintjén,mert azzal még meg tudsz birkózni!
Néro2
Ne mááá ! Hát Ukrajnában is baráti segítséget ad.
Clavigo
Majd mi belépünk ,,helyettük.Oszt le van a gond...
jáger laszló
Moldova döntött!!Jól ,vagy rosszul,majd kiderül!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.