Még soha nem érte el ilyen erős hurrikán Floridának ezt a részét.

Rettenetes pusztítást hagyott maga mögött az Ida hurrikán Floridában

Kép: CHANDAN KHANNA / AFP

Lakóházakat árasztott el, utakat tett járhatatlanná és százezreknél okozott áramkimaradásokat a Florida állam északi területei fölött áthaladó Idalia hurrikán, amelynek középpontja szerdán helyi idő szerint a déli órákban már Georgia állam felett járt.

Az Idalia szerda kora reggel 4-es erősségű hurrikánként, óránkénti 200 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel érte el Florida északnyugati részét.

A hurrikán a Tampa városától északra fekvő tengerparti vidéket több méter magasságú hullámokkal árasztotta el, házakat elöntve. A kötelező kitelepítésnek köszönhetően a legsúlyosabban érintett területeken nem voltak lakosok.

Akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, azok közül több ezren húzták meg magukat a vihar elől a Vöröskereszt átmeneti szállásain a térségben.

A vihar miatt lezártak több hidat, a szárazföldi területen autópályák és autóutak váltak járhatatlanná az áradások és a kidőlt fák miatt.

Rettenetes pusztítást hagyott maga mögött az Ida hurrikán Floridában

Kép: CHANDAN KHANNA / AFP

Szerda délelőtt a hivatalos adatok szerint Floridában 275 ezer helyen volt áramkimaradás, míg Georgia államban 61 ezer fogyasztónál nem volt szolgáltatás.

Floridában már megkezdték az Idalia utáni károk felmérését és a törmelék eltakarítását, de a kitelepített lakókat arra figyelmeztették, hogy egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba.

Közben az Idalia elérte Georgia állam déli részét is, ahol 2-es erősségű hurrikánként, fokozatosan gyengülve haladt északkeleti irányba, Dél-Karolina állam felé. A Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség igazgatója szerdán arra szólította fel a két államban élőket, hogy legyenek elővigyázatosak:

A viharral járó esőzések nyomán katasztrofális hatású árvizek alakulhatnak ki.

Az Idalia hurrikánt az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata példátlan eseménynek nevezte, ugyanis a meteorológiai feljegyzések kezdete, 1851 óta Florida északnyugati területeit nem érte ilyen nagy erejű, 3-as vagy 4-es fokozatú hurrikán. A viharzóna az idei hurrikánszezonban az első jelentős vihar volt Floridában, ahol tavaly szeptemberben az Ian hurrikán okozott súlyos károkat, egyes tengerparti településeket szinte földig rombolva.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.