Sorban az ötödik csomagot jelentette be a horvát kormány, amit a megélhetés elszálló költségei miatt hoztak meg.

Orbánéktól tanul a horvát kormány? Rezsicsökkentést és árstoppot jelentettek be

Illusztráció: Pixabay.com

A horvát kormány csütörtöki ülésén elfogadott egy átfogó csomagot a megélhetési költségek emelkedése okozta válság enyhítésére – írja az MTI. A csomaggal – mely sorban már az ötödik ilyen –

továbbra is befagyasztják az energiahordozók, illetve korlátozzák az alapvető élelmiszerek árát, valamint egyszeri támogatást nyújtanak veszélyeztetett csoportoknak.

Magyarországon 20 termékkategóriában hosszabbította meg a kormány a kötelező akciókat az élelmiszerboltokban – a bejelentésről itt írunk bővebben.

Intézkedések Horvátországban

Az új horvát intézkedéscsomag részeként október elsejétől a következő hat hónap időtartamra változatlan marad az áram ára a háztartások, a mikro-, kis- és középvállalatok, a közintézmények, az iskolák, az óvodák és a kórházak, valamint az önkormányzatok, vallási intézmények, egyesületek és kommunális vállalatok számára. A nagyvállalkozások esetében az áram tarifáját a piaci viszonyok határozzák meg, de komolyabb drágulás esetén itt is beavatkozik az állam.

A földgáz ára a még márciusban egy év időtartamra elfogadott csomag alapján jövő év áprilisáig marad változatlan a háztartások, az állami intézmények, az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek, valamint minden, legfeljebb 10 gigawattóra (GWh) éves átlagos fogyasztású mikro-, kis- és középvállalkozás számára.

Az intézkedések második részében a kormány korlátozta egyes alapvető élelmiszerek árát – most már 8 helyett 30 ilyen termék van.

Zágráb továbbá egyszeri juttatásban részesíti a nyugdíjasokat, a szociális segélyben részesülőket, a földrengés miatt még mindig ideiglenes szállásokon élőket és a gyerekeseket. A különböző támogatások összege 50 és 300 euró között mozog.

A kabinet 70 eurót ad a veszélyeztetett energialók havi kártalanítására, továbbá 111 ezer diák számára a közétkeztetés napi árát továbbra is 0,86 euróban rögzítette. A gazdálkodók számára a kormány 60 millió euró értékben nyújt támogatásokat.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
@KisTehen: Illibsiknek való hely , ott is nyomor van ezek szerint , ott sem a béreket emelik , hanem bevezetik a kommunt , mert ugye a rezsirizsa hiányát valahonnét pótolni kell , a szerencsétlen népet , majd valami új adóformával , vagy áfaemeléssel , áremeléssel próbálja, az ottani elkurmány visszavenni a keletkező hiányt , pont mint nálunk , akkor a buta emberek ott is megtapsolják a saját kizsákmányolásukat , hát az illiberalizmus az ilyen , minden ilyen berendezkedett országokban a többségnek nyomor a nélkülözés topon van , mint Magyarországon !
Sámannus
Biztosan irigylik a matyar életszínvonalat is ám!
ómió
Tetübolsijaikat sikeresen "megzabolázták"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.