A tartós béke és a konfliktusok nélküli világ illúziónak számít a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint – írta meg az MTI.

Szalay-Bobrovniczk: „A tartós béke illúzió”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond Kindl István ezredes ravatalánál az I. és a II. világháborúban hősi halált halt magyar honvédek ünnepélyes újratemetésén Budapesten, a Fiumei úti sírkertben 2023. november 22-én. Az ezredes a 12. gyalogtábori pótezred parancsnokaként 1944. szeptember 21-én az Arad környéki harcokban halt hősi halált. Fotó:MTI/Máthé Zoltán

A honvédelem kiemelt nemzeti ügy, és Magyarország már idén teljesítette a GDP-arányos két százalékos védelmi költésről szóló NATO-követelményt, egy évvel a határidő előtt.

Szalay-Bobrovniczky arról beszélt, hogy a kormány a külső gazdasági kihívások közepette is biztosítja a Magyar Honvédség átfogó modernizációjához szükséges forrásokat.

A cél, hogy 2030-ra egy jól felkészült, modern hadsereget hozzanak létre, mely ismeri és tiszteli a hagyományait.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az "örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában," de Magyarország időben felébredt az álomból. Az elhúzódó háborúk szerinte romboló hatást gyakorolnak Európa biztonságára és stabilitására.

Az interjúban kifejtette, hogy a magyar kormány szilárdan támogatja az orosz-ukrán háború megoldását, hangsúlyozva az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát.

Az izraeli-palesztin konfliktust kommentálva azt mondta, hogy a terrorizmussal nincs békekötés, és a migráció és a terrorizmus összefonódása súlyos fenyegetést jelent.

A honvédelmi miniszter kiemelte a védelmi ipar szerepét, amely ma már a magyar gazdaság motorjának új hengere. Végül, Szalay-Bobrovniczky beszélt a magyar katonai misszióról a Száhel-övezetben, ahol az illegális migráció és más kihívások elleni fellépés a fő cél.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Maccska: 1956-ban máshol volt háború, de itt nem. A délszláv cirkusz egy többnemzetiségű szláv ország szétválása volt ostoba, bolsevik módon kivitelezve.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@csak úgy...: Nem! Pont ezért ideális honvédelmi miniszter, mert a politikai tisztánlátását nem homályosítja el holmi szakértelem!
csak úgy....
@Nessy: ellent kell mondanom, - kis tehen és a sok fifi birka jutott az eszembe, erröl a hadügyes mezögazdászról ,akire igen is rá lehet bízni egy nyájat a tanult szakmájából kifolyólag! ;)
Ezodabasz
Szakértelem ebben a kormányban??? Mikroszkópja van valakinek?...Ja nem nagyítós, hanem elektronmikroszkóp:)))
izéke
@csak úgy...: az agrártudománynak sok köze van a tüzérséghez és a vegyifegyverekhez elég csak a bablevesre gondolni,vagy lencse,kovászos uborka stb ;)))
Ezodabasz
@izéke: Gulyáságyu is közvetlen kapcsolat:))
balos
@csak úgy...: Biztos babon-szakon durrogtatott!Onnan a bűze!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.