Az ukrajnai háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légi incidens.

Lengyelország bekérette az orosz ügyvivőt a légsértés miatt
Fotó: Pixabay

A tárgyat a határ átlépésének pillanatától követték a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel, amíg el nem tűnt – közölték a műveleti parancsnokság X közösségi felületén.

Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő később a Polsat News kereskedelmi televízióban is közvetített sajtóértekezletén közölte: a tárgy rádiójelei a kelet-lengyelországi Zamosc város környékén szűntek meg.

Az illetékesek vizsgálják, hogy pontosan mi történt

- mondta el Goryszewski.

Hozzátette:

az incidens kapcsán megemelték a lengyel légierő harckészültségét.

Andrzej Fijolek, a Lublini vajdaság rendőrségi szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: sérültekről, robbanásról nincs információjuk.

Az esemény miatt péntek délután Andrzej Duda elnök egyeztetett Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel.

A találkozót követő sajtókonferencián Kukula altábornagy elmondta:

"minden jel arra mutat", hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, amely a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott onnan.

Klisz altábornagy hozzátette:

a rakéta mintegy 40 kilométeres mélységben hatolhatott be Lengyelország fölé, és a légtérsértés mintegy 3 percig tartott. A röppályájára vonatkozó műszaki adatok megerősítése végett a hadsereg terepszemlét is tart

- közölte Klisz.

A lengyel külügyminisztérium péntek este közölte:

Wladyslaw Teofil Bartoszewski külügyminiszter-helyettes bekérette Andrej Ordast, a varsói orosz nagykövetség ügyvivőjét, akinek diplomáciai jegyzéket adtak át, amelyben a lengyel hatóságok felszólítják az orosz felet, hogy tisztázza Lengyelország légtérének egy robotrepülőgép általi megsértését, valamint "az ilyen típusú cselekedetek azonnali beszüntetését" követelik.

Bartoszewski előtte sajtóértekezleten úgy vélekedett: az incidens a lengyel légvédelem "tesztelését" jelenti.

Hangsúlyozta, hogy

Varsó újabb légtérsértés esetén képes "gyorsan és hatékonyan" reagálni.

Az ukrajnai háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légi incidens. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz melletti erdőben egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt manőverező robotrepülőgép maradványaira bukkantak.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Géza
A tényeket illik tiszteletben tartani. A két ember halálát okozó rakétát az ukránok indították. Ezt a radar árnyékot is okozhatta ukrán, vagy orosz rakéta is.
jáger laszló
Szarakodnak minden tényleges bizonyíték nélkül ,mert valami ismereten tárgyat észleltek a radarok!!!
Akkor miért nem lőtték le!!!???
csak bután kérdezem!!??
barátilag
J.L.
sokanvagyunk
Úgy beröppen néhány órára az orosz nagykövet a lengyel minisztériumba, hogy észre sem veszik az ottaniak, hogy ott járt. :)
Csizmás Kond
...lufi az egész. Ahhoz hogy lengyelország keleti részén jelenjenek meg orosz rakéták át kell repüljék ukrajnát sőt ha visszarepült akkor szintén ukrajnába szállt vissza...tuskómű...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.