Joe Biden amerikai elnök a tajvani választások eredményére reagálva kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét – írja a Reuters nyomán a HVG.

Az USA nem támogatja Tajvan függetlenségét

A tajvani választók a jelenleg is kormányzó, tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) elnökjelöltjét szavazták meg.

A frissen megválasztott Laj Csing-Tö határozottan elutasította a megválasztását ellenző kínai nyomást, és ígéretet tett arra, hogy egyszerre száll szembe Pekinggel és keresi a tárgyalások lehetőségét. Tajvan, amelyet a szomszédos Kína sajátjának tekint, demokratikus sikertörténetnek számít azóta, hogy 1996-ban megtartották az első közvetlen elnökválasztást, amely az önkényuralmi rendszer és a statárium elleni több évtizedes küzdelem csúcspontja volt.

Az Egyesült Államok 1979-ben változtatta meg a diplomáciai álláspontját Tajvan kérdésében, azóta hivatalosan Kína álláspontját támogatja és nem ismeri el a tajvani függetlenséget. 

Biden korábban felháborította a kínai kormányt olyan megjegyzéseivel, amelyek azt sugallták, hogy az Egyesült Államok megvédené a szigetet, ha Kína erőszakkal igyekezne azt ellenőrzése alá vonni.

Az USA elnökének a Tajvan függetlenségét tagadó megjegyzései most Peking megnyugtatására tett erőfeszítésnek tűnnek.

Forrás: HVG

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Nagyon helyes!!
Akkor mi is a helyzet!!??
csak ennyi a kérdésem??
barátilag
J,L,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.