Az egész világon emelkedhet a banán ára, és tartósan magas is maradhat – mondta el a BBC-nek Pascal Liu, a World Banana Forum közgazdásza.

A drágulásnak több oka is van, ezért a szakemberek kedden, Rómában ülnek össze, hogy beszéljenek a problémákról.

Nincs is klímváltozás! Azért lesz aranyárban a banán...

Illusztráció: pixabay

A legfőbb gond a klímaváltozás, hiszen ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy egyre több hely alkalmatlan lesz a banántermesztésre. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a banánfákat megtámadó gombák sokkal könnyebben terjednek a melegben. 

Ami számos élelmiszer esetében gond lett az elmúlt pár évben, az a banánt sem kímélte: drágul a műtrágya, az energia, emelkednek a szállítás költségei, és munkaerőhiány is van.

Sokan sajnálhatják ezt a hírt, hiszen a banán talán az egyetlen olyan gyümölcs maradt, ami viszonylagosan tartott alacsony árát más, luxus cikknek számító gyümölcsökkel szemben. Marad az alma és amit megtermelünk a kertben!

Forrás: https://hvg.hu/kkv/20240312_banan-dragulas?s=hk&fbclid=IwAR1v0An8gJXeMnE0c-VMSnbw5vFhZmIJ1i5wEWlymzEltOSympYEJ3T_yHY

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
és a nyugati gazdagok is pénzéhesebbek lettek
Maccska
A fő probléma hogy egyetlen klónt termelnek.Genetikai problémák is vannak.
Maccska
Kiveszett belőle a szex és a genetikai sokszínűség. Hosszú távon így járhat minden sikeres haszonnövény.A világ mezőgazdasága által termelt termékek közül a banán rendelkezik a legkisebb genetikai változatossággal. A piacon legelterjedtebb és legkeresettebb fajta a Cavendish csemegebanán, ami miatt a banántermesztés strukturálisan leginkább egy csúcsán egyensúlyozó piramisra hasonlít. A monokultúrában termesztett Cavendisht leginkább a gombafertőzések és mutációk fenyegetik, a kereskedelemben nagy mennyiségben forgó gyümölcsök közül a leginkább veszélyeztetett.
Csizmás Kond
...dehogy a banán...a profit az ami fáj...
Giovanni Alba
Mi ez a hülye cím megint? Nincs is klímaváltozás és mégis van?
Április elseje később lesz.
CsipkeRózsa
@Giovanni Alba: Ráadásul, a címet elírták, "klímváltozás" lett belőle.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.