A hősi halál olcsóbb, mint a válóper. Oroszországhoz hasonlóan Ukrajnában is a családi problémák hidegvérű megoldásává vált a hadkötelezettség. A mozgósítást elkerülni igyekvőket leggyakrabban saját rokonaik, leginkább a feleségek jelentik fel. 

A mozgósítást elkerülni igyekvőket leggyakrabban saját rokonaik, leginkább a feleségek szokták feljelenteni, így oldva meg a családi konfliktusokat – mondták el az ukrán Hromadske hírportálnak a hadkiegészítők és a toborzóirodák dolgozói. Ez tovább rontja a hadsereg megítélését, melyre Ukrajnában egyre többen büntetőtestületként tekintenek.

Tényleg ezt az Ukrajnát kell támogatni? Feleségeik, rokonaik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

Fotó: UNHCR

A toborzók szerint a problémáért elsősorban maguk a hadköteles ukránok felelősek, akik elfelejtik időben megújítani felmentéseiket, nem teljesítik az ehhez szükséges követelményeket vagy megpróbálnak elmenekülni a hadsereg dolgozói elől.

A sorkatonaságra kötelezettek körének kibővítése óta egyre gyakrabban érkeznek telefonhívások az irodákba, főleg az érintett feleségektől vagy más rokonoktól, hogy feljelentsék bujkáló családtagjaikat.

"Felvesszük a telefont, és egy nő pontosan elmondja nekünk, hol találjuk a férjét, majd kéri, minél előbb kapjuk el. Rengetegen vannak, akik minket használnak fel családi gondjaik orvoslására, vagy épp a bosszúállásra"

– nyilatkozta Katerina Hubrij, a Vinnicjai megyei toborzási és szociális támogatási központ alkalmazottja, aki szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a hadseregre rengetegen „büntetőtestületként” tekintenek, ami a morálnak is árt a háborúban álló Ukrajna esetében.

A hadkiegészítő szerint a lakosság növekvő ellenszenvének oka a megfelelő kommunikáció hiánya: „mindenki tisztában van azzal, hogy szükség van emberekre a frontvonalon, de sokan nem hajlandók teljesíteni a hazájukkal szemben fennálló kötelességüket” – jelentette ki.

Ez a rosszindulat a munkahelyeken is érezteti a hatását: sok esetben a harcokból frissen visszatérő munkatársakon csapódik le, akik a köszönet helyett átkokat és gyűlöletet kapnak a szolgálatukért – írja a vg.hu

Forrás: vg.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Úgy tudom, hogy a mi kedves orosz barátaink végeredményben támadó jellegű háborút vívnak a megtámadott Ukrajna ellen. Vagy mégsem?!?!?!
Ha ez így van, akkor egy állam polgárának kötelessége a hazája védelme. Azt, aki ezt nem teszi, szimpla katonaszökevény! Vajon az ezt támogatók, ha mi is hasonló helyzetben lennénk, szintén így védenék a hazánkat?
Az, hogy a család jelenti fel őket, az éppen a családra (is) vet rossz fényt, de a pucolás akkor is tény! A NATO (köpködje bár a jobboldal), megtámadásunk esetén éppen helyettük lenne a fronton! Mialatt a mi, hasonló ""honvédeink"", külföldön furikáznának a terepjáróikkal! Miként az ukrán prolik teszik ugyanezt, szemmelláthatóan! Mert, érdekes módon, nem lepukkant Zsigulik járnak ukrán rendszámmal!
Philip Marlowe
Az a helyzet, hogy vannak akik nem akarnak az oroszok (saját vérük) ellen harcolni.
Van "ukrán" (ukrajnában élő) ismerősöm aki inkább oroszpárti.
Persze vannak akik ukrán forradalmasdit akarnak játszani.
Ukrajnát nem egy idegen ország támadta meg, hanem a saját vérük akar rendet tenni...
Tehát nem hasonlítható ahhoz, hogy mondjuk a románok megtámadnák Magyarországot... ez téves felfogás.
Sakk Matt
@namihami: Ha te akarsz harcolni politikusok vitájából kirobbantott háborúban, akkor nosza! Én biztosan lelépek mielőbb, ha arra kerülne sor, hogy behívjanak.
Menjen a frontra Tiborcz, Szíjjártó és a többi NER geci!
csak úgy....
az 0rbánista vg.hu hazugságainak eredetileg csak az origo olvasók dölnek be! :)
KisTehen
@namihami: ezek elavult ósdi nézetek ... már nem kötelező

"Már nem kell élned meg halnod a hazáért"
propeller.hu/itthon/4001792-mar-nem-kell-elned-meg-halnod-hazaert-legalabbis
rücsü41
Ennek a cikknek az írójának elment az esze!Azt gondolja hogy az ukrán családok azért sem érdemlik meg a magyarok támogatását mert a számok azt igazolják, hogy nagyon sok ukrán feleség válni akar a férjétől, és ők segítik a vezetőket abban hogy minél több férfit vigyenek katonának.Azt is lehetne érten a cikkből, ha kevesebb lenne a válás az ukránok között akkor megérdemelnék a magyarok segítségét!De így, semmi esélyük...
Philip Marlowe
@Sakk Matt: "Menjen a frontra Tiborcz, Szíjjártó és a többi NER geci!"

Tudod gyagyás pont ezek az emberek akiket felsoroltál azok akik békét szeretnének, amit te is a hkozzászólásod első felében szeretnél.
Tehát miért nem az ellenzéki szardarabokat sorolod, akik mennek az uniós gecik meg amerika háborús szemlélete után ezerrel!? Hmmm?...
El vagy tévedve a nevekkel gyagyás!
Sakk Matt
@Philip Marlowe: Gyagyás a retkes lábú, háborúpárti román-cigány kurva anyád.
(dióhéjban)
Philip Marlowe
@Sakk Matt: Gyagyás! Látom, azt nem fogtad fel, hogy mit írtam a nevekkel kapcsolatban!
Nos, ezért vagy gyagyás!
Ezt érted?:DDD
jáger laszló
1 kis paradoxon
Akkor éljenek az ukrán halottak
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
@Philip Marlowe: Nincs az eltévedve, gyagyás ! Legyenek békepártiak orbánék az oroszok szájában ! Az már valami ! Ne itt békéskedjenek, repcsin Amerikába, vagy Brazíliába, vagy simogatva a pocakot ...
Sakk Matt
@Philip Marlowe: Gyagyás a retkes lábú, háborúpárti román-cigány kurva anyád.
csak úgy....
@Sakk Matt: szereztél egy hódolót, akinek föltételezhetöleg a redvás @Őrnagy: a legközelebbi hozzátartozója,- miután kivonultak a szovjet csapatok!
ezt a @Philip Marlowe: ot egy orosz bábuska vesztette el, állítólag szándékosan,mert már akkoriban látszott a kölkön,hogy ütödött,- mit kezdtek volna vele az ural mögött..
Lepényleső
...vélhetően az ilyen esetek nem elévülő tettek következményei,s tragédia így is,úgy is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.