Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafah városában.

Heves összecsapások zajlanak a megmaradt erőit a héten átcsoportosító Hamász és az izraeli haderő között a Gázai övezet északi részén, azon a területen, ahol az IDF tavaly év végén megkezdte szárazföldi hadműveletét az övezetben

Izrael megint támadásra készül – pánikszerűen menekülnek az emberek

Pánikszerűen menekülnek az emberek, miután az izraeli hadsereg evakuálásokat rendelt el/Fotó: 123rf.com

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avihaj Adrei arra szólította fel a Dzsabalija és Bejt Lahíja nevű településeken és a környező területeken élő palesztinokat, hagyják el otthonaikat és menjenek a Gáza város nyugati részén lévő óvóhelyekre, mert "veszélyes harci övezetben" tartózkodnak, ahol a hadsereg "nagy erővel" fog lecsapni számolt be az atv.hu

Az IDF tájékoztatása szerint a május 6-án a dél-gázai övezetre kiadott kitelepítési felhívás óta 300 ezer palesztin hagyta el Rafahot és indult el az al-Mavaszi "humanitárius zónába", amely a várostól néhány kilométerre nyugatra található – adta hírül az MTI.

Miközben az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit a Gázai övezetben, Rafah ellen tervezett teljes körű offenzívája – noha egyre súlyosabb harcok jellemzik – egyelőre a déli város külső területeire koncentrálódik. Rafahban több mint egymillió ember zsúfolódott össze, akiknek nagy része a Gázai övezet többi részén dúló harci cselekmények elől keresett menedéket az egyiptomi határnál fekvő városban.

A palesztin egészségügyi hatóság tájékoztatása szerint Rafahban 16 ember veszítette életét szombaton az izraeli támadás következtében. Az emberek pánikszerűen menekülnek otthonaikból azokban negyedekben, melyekre az IDF evakuációs felhívást tett közzé., mondta el egy helyi, 35 éves férfi a Reuters hírügynökség riporterének.

A Nyugat vezetői hetek óta győzködik Izraelt, hogy ne indítson átfogó támadást Rafah ellen, mivel egy ilye akció akár több tízezer polgári áldozatot is követelhet. A politikai túléléséért küzdő Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban egyelőre hajthatatlan ez ügyben.

Forrás: atv.hu, reuters.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Termésteresen
Barátilag!?
csak ennyi
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.