Ukrajna több börtönében lepleztek le kínzásokat a hatóságok, köztük elsőként az ország keleti részében, Poltava megyében lévő bozskovei javítótelepen, amelynek négy tisztségviselőjét már meg is gyanúsították a bűncselekmény elkövetésével – hozta nyilvánosságra szerdán az Állami Nyomozó Iroda (DBR) és a főügyészség.

A nyomozás eredménye szerint szinte minden elítélt, aki a bozskovei telepre került, bűncselekmény áldozatává vált. Az újonnan érkező rabokat addig verték, amíg meg nem törték akaratukat, és minden utasítást szó nélkül végre nem hajtottak – írta a Telegramon nyilvánosságra hozott közleményében a DBR. Egy elítélt közel egyórás kínzásának tényét 2022 februárjában dokumentálták. Mindezt állandó pszichológiai nyomás kísérte – fűzte hozzá a nyomozóiroda. Ebben az ügyben a nyomozás 2023 januárjában kezdődött.

Szörnyű kínzás az ukrán börtönökben

Illusztráció: 123rf.com

Megállapították, hogy a telepre érkezés pillanatától kezdve minden elítélt beavatási rituálén esett át, amelynek során az újonnan érkezett elítélteket a padló megalázó módon való tisztítására kényszerítették, és ezt a folyamatot videokamerával rögzítették. Ha megtagadta, kínzásnak vetették alá: kézzel, lábbal, gumibottal különböző testrészein ütlegelték. Egyebek mellett a hatóságok dokumentálták azt, hogy az egyik elítéltre több mint kétszáz ütést mértek.

A nyomozók birtokába jutottak olyan videofájlok és egyéb dokumentumok, amelyek az ország más büntetésvégrehajtási intézeteiben elkövetett kínzásokról tanúskodnak, ezeket még vizsgálják. A közlemény szerint kínzásért akár tíz év szabadságvesztést is kiszabhatnak Ukrajnában.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Akkor most ha lehetne pár szót az orosz börtönökről. Például arról, ahol Navalnij csendben belehalt a nagy jólétbe...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@Qqberci: az oroszokat is felvesszük az eu-ba?
Csizmás Kond
...nahát...ilyent mernek írni ejrópa védőszentjeiről ...
Clavigo
MTI... hihető.. ( jah,ezt nem ide...)
Toller Béla
Nyugi, mindenképen a tisztulás jele, ha beszélnek róla, ha eljárások indulnak ! Ilyen Oroszországban, vagy akár nálunk - nincs ! Se Szerbiában - teszem hozzá, ha már a felvételinél tartunk !
KisTehen
@Toller Béla: mert nálunk ilyen nem történik
jáger laszló
Csak ismerkedtek a leendő lakókkal és a tisztaságra oktatták őket!?
csak ennyi
barátilag
J,L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.