A kalinyingrádi régió Oroszország egyetlen európai külterülete, melyet kizárólag NATO-országok határolnak. Egyelőre nem világos, hogy Ukrajna hogyan és kinek a segítségével gyújtott fel egy orosz rakétahajót az exklávéban. A kijevi lépés egyértelműen az orosz-ukrán háború eszkalációjának irányába mutat- írja az Euronews.

Az eset április 7-én történt, egyelőre tisztázatlan körülmények között. Az ukrán katonai hírszerzés „különleges műveletről” beszél, de nem közölt részleteket arról, hogy kik követték el az akciót, hogyan kerültek Kalinyingrádba, és segített-e nekik ebben valaki a környező NATO-országok közül.

Ezt nem fogja megtorlatlanul hagyni Moszkva – Az ukránok lecsaptak Kalinyingrádra

A kalinyingrádi exklávé térképe. Fotó: Library of Congress

Az orosz védelmi minisztérium eddig nem kommentálta az eseményt.

A kalinyingrádi célpont a Szerpuhov nevű orosz rakétahordozó volt, amelyet egy meg nem nevezett egység gyújtott fel, vagyis nem légicsapásnak vagy tengeri drónnak esett áldozatul. A körülmények ezért kommandósakcióra utalnak.

„A rakétahajó belsejében keletkezett tűz miatt a kommunikációs és automatizálási berendezések teljesen elpusztultak. A Szerpuhov harcképességének helyreállítása sokáig fog tartani” – közli az ukrán Hírszerző Főigazgatóság, miközben újabb szabotázsakciót ígért az orosz flotta ellen.

Az eset pikantériája, hogy az exklávé csakis az atlanti szervezet két tagállamának a területéről (Lengyelország, illetve Litvánia) érhető el. A harmadik lehetőség a tengeri megközelítés, de az is csak NATO-tagok felségvizein keresztül történhet.

Finnország és Svédország atlanti integrációjával a Balti-tenger a Nyugat és Oroszország konfliktushalmazának egyik jelentős helyszínévé lépett elő, amire Oroszország többször is utalt. Moszkva aggodalmainak fő oka az, hogy Szenpétervárról a világtengerekre való kihajózás ettől fogva NATO-tagok engedélyétől függ, miközben ez stratégiai fontosságú Moszkva számára.

Az ukrán katonai titkosszolgálatnak ez az első művelete a Balti-tengeri orosz hadiflotta ellen, mely új fejezet megnyitását jelenti egy olyan térségben, amely gyakorlatilag a NATO „beltengerének” számít.

Moszkva jó eséllyel a NATO-tagállamokra hárítja majd a felelősséget az akcióért, mely egyértelműen a háború eszkalációjának irányába mutatna.

A háború előző szakaszában a kijevi hadvezetés fő célpontjai a Fekete-tengeren közlekedő orosz hadihajók voltak, amelyeknek komoly veszteségeket okoztak.

Forrás: Euronews.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Rusnya dolog a háború.A hajó felgyújtásénak legalább annyi köze van mindenhez, mint a kis ukrajnai falu iskolájának ...amit lebombáztak !
Havanagi
@Maccska: Menj már a degenerált becsípődéseddel kandúr !!Várjad tramplit,meg a katlant,ahol el fogsz égni,hazaáruló !
viccesvigságok
nem csak az oroszoknak lehet romhalmazt hagyni maguk után.Tudják meg milyen amikor az otthonaikat szétrombolják vélt valotlan eszetlen érvekért.
Peller Anikó
@Mocccska: És mennyiben mocskosak az oroszok?

És az oroszok putyincár nem provokálja egész Európát? A Nattót?

Felfogod ezt a macska agyaddal?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.