Egybehangzó vélemény szerint Donald Trump nyerte az első választási vitát Amerikában – Joe Bidennel előfordult, hogy mondat közben elfelejtette, mit akart mondani – írta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője és a Megafon csapatának tagja.

Meglehetősen siralmasan sikerült Joe Biden részéről az elnökjelölti vita Amerikában, amelyet magyar idő szerint hajnali 3-kor rendezett Atlantában a CNN. A regnáló elnök teljesítményét még a saját kampánycsapata is nagyon rossznak ítélte – tudatta az index.hu.

Mint arról Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője és a Megafon csapatának tagja közösségi oldalán beszámolt: a CNN felmérése azt mutatja, hogy a többség szerint Trump megnyerte a vitát. Az azt figyelő regisztrált szavazók 67 százaléka szerint Trump jobb teljesítményt nyújtott.

"Biden bevonulása rémisztőre sikerült és mondat közben felejtette el, hogy mit is akar mondani" – A fél világ az amerikai elnöki vitán röhög

„Joe Bidennek már a bevonulása rémisztőre sikerült, és egyből a vita elején a demokraták legfontosabb témájáról, az abortuszról beszélve mondat közben felejtette el, hogy mit is akar mondani. És nem ez volt az egyetlen alkalom a vita során, amikor láthatóan összezavarodott. „Nem tudom, mit mondott a végén, de szerintem ő sem” – ütötte le egy alkalommal a nagyon magas labdát Donald Trump”

– írta bejegyzésében Deák Dániel.

Első alkalommal történt meg egyébként, hogy a hivatalban levő és a volt elnök vitázott egymással milliós nézettség előtt, ráadásul még a párkonvenciókat megelőzően.

Joe Bidennek ez lett volna a jó esélye, hogy újraválasztási kampányának lendületet adjon, ám ez nem igazán sikerült: mi több, teljesítményét siralmasnak tartják – írta az index.hu.

Biden és Trump kezet sem fogott, amikor a vitapódiumra lépett.

A vita első témájában már baklövéssel indított Biden, azt állítva: 15 ezer munkahelyet teremtett, pedig 15 millióról volt szó. Trump azzal vágott vissza, hogy a gazdaság helyzetét, valamint a világjárvány kezelését illetően „minden jól ment”, amíg ő hivatalban volt.

A következő téma az abortuszok kérdésének tagállami hatáskörbe való utalása volt – amely a terhességmegszakítások jogának számos helyen történt radikális visszavágáshoz vezetett – tudatta az index.hu.

Trump kifejtette: hisz az abortusztilalom esetében bevezetett kivételekben „nemi erőszak, vérfertőzés és az anya életének veszélyeztetettsége esetén”. Ezek a kivételek annak az ügynek a középpontjában állnak, amelyről az amerikai legfelsőbb bíróság frissen hozott döntést.

Az idahói abortusztilalom értelmében a nőknél orvosi vészhelyzet esetében sem engedélyezett az abortusz, ugyanis az államban csak az anya életének megmentése esetében tehetnek kivételt, akkor nem, ha az egészségromlásának megakadályozása a cél.

Biden azonban kifejtette, ő támogatja a Roe kontra Wade precedens visszaállítását, amely gyakorlatilag az abortusz jogának ismételt szövetségi garantálása. Csakhogy ebben az ügyben a Trump által ultrakonzervatív tagokkal feltöltött Legfelsőbb Bíróság az illetékes – írta az index.hu.

Joe Biden megpróbált a bevándorlás kérdésében előrelépést elérni. Mint mondta, 40 százalékkal kevesebb ember jön át illegálisan a határon. Trump ugyanakkor „elmegyógyintézetekből” érkeznek illegálisan az USA-ba. Állítására azonban nem szolgáltatott bizonyítékot.

A volt és a jelenlegi elnök vitáját több személyeskedés is tarkította.

Trump például Oroszország ukrajnai inváziója kapcsán a veteránokkal kapcsolatban vágott vissza Bidennek: „Először is, a veteránjaink és katonáink ki nem állhatják ezt a fickót. Nem tudják elviselni őt. Szerintük ő a legrosszabb főparancsnok, ha így nevezik, aki valaha is volt” – mondta. Hozzátette: „Ha lenne egy igazi elnökünk, egy olyan elnök, aki tudta, hogy Putyin tiszteli, soha nem szállta volna meg Ukrajnát”.

Majd Biden vágott vissza Trumpnak, amikor azt mondta: arra kényszeríti az európai szövetségeseket, hogy több pénzt fektessenek a védelembe.

„Ez a fickó ki akar lépni a NATO-ból” – jelentette ki Biden és hozzátette: ő maga „rávett 50 másik nemzetet”, hogy támogassák Ukrajnát az orosz invázióval szemben.

Az AP hírügynökség kommentátora kiemelte a vita kapcsán, hogy Trump és Biden egyaránt személyes támadásokkal jött elő, Trump például kétszer is említette Huntert, Biden fiát, akit június elején három bűncselekmény miatt ítéltek el.

Biden pedig Trump elítélését emlegette fel, közölve, hogy „szexelt egy pornósztárral”, miközben a felesége várandós volt (ezt Trump tagadta), illetve azt mondta: Trump-ot polgári jogi felelősségre vonták, mert „nyilvánosan molesztált egy nőt”. „Magának olyanok az erkölcsi nézetei, mint egy kóbor macskának” – jelentette ki Joe Biden.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A tartalomról annyi mondható el, hogy Trump a kényes kérdésekre nem válaszolt, fizikailag jó állapotban hazudott, míg Biden rekedt és gyenge hangon, erőtlenül mondott igazat. De ez önmagában nem elég, az estét követően a demokraták pánik üzemmódban találgatták, mit lehet tenni, s Bidennel neki lehet-e menni a választásnak.

Sajnálatos, hogy az egész elnökjelölti vita tartalmáról nincs értelme beszélni, pedig Trump ezúttal is megmutatta, hogy tökéletesen alkalmatlan és veszélyes Amerikára és a világra, mert a figyelem Biden fizikai állapotára terelődött, a visszhang leginkább arról szólt, hogy Trump fizikailag fiatalnak és erősnek, Biden pedig fizikailag gyengének és túl öregnek tűnt.
nepszava.us/aggodalomra-adott-okot-biden-fizikai-allopta-az-elso-vitan/
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@Peller Anikó: Akkor ember küzdj és bízva bízzál...
rücsü41
A vitát én úgy látom, hogy egy demens öregember és egy bohóc és bűnöző szintén nem fiatal vitatkozik a világ és az országuk fontosnak tartott dolgain.Elkeserítő, hogy az USÁ-ban ezt a két embert jelölték a legalkalmasabb az elnöki posztra!Az egyik a kora miatt, a másik az erkölcsi jellem hiánya miatt kérdőjelezhető meg, és úgy gondolom, hogy nem a fentebb említett tulajdonságok miatt ők a legesélyesebb várományosai ez elnöki posztnak.
Nanya
Trampli ugyanolyan gátlástalanul hazudozott,mint a magyar kormánypárti politikusok szoktak.
Ez egy jellemtelen ócska pali.
Nanya
@Csizmás Kond: Mint ahogy mély szégyen az amit a magyar miniszterelnök művel már jó ideje.
Clavigo
@Namely: kb.,,mint Orbán elvtárs... ,papír nélkül.
Csizmás Kond
@Nanya: ...mit művel amit te szégyellened kéne ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.