A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint az online utasbiztosítások díja alacsony, mégis sokan hanyagolják a biztosítást, ami különösen a nyári utazási szezonban kockázatos.

Az FBAMSZ adatai alapján az idei év első öt hónapjában a naponta és személyenként megkötött online utasbiztosítások átlagos díja 702 forint volt, ami csak 5,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában rögzített 665 forintnál. Ennek ellenére a külföldre utazók közel egyharmada még mindig nem köt megfelelő utasbiztosítást, annak ellenére, hogy ez a védelem szükséges lehet még azok számára is, akik Európai Egészségbiztosítási Kártyával vagy bankkártyához kapcsolódó biztosítással rendelkeznek.

150 millió forintos limit is kellhet, ha ide utazunk – Nem fedez mindent az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Fotó: 123rf.com

A nyári szünidő kezdetével ismét több százezer ember indul útnak, hogy a vakációjukat külföldön töltsék. Az utazás célja és a tervezett programok sokfélesége miatt fontos az utasbiztosítás fedezeti körének és díjának megfelelő kiválasztása. Bizonyos területeken, mint például a betegség- és balesetbiztosítási limitek, az autós asszisztencia vagy az értékes műszaki cikkek védelme, nem érdemes spórolni – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.

Az orvosi ellátás költségei jelentősen eltérhetnek az egyes országokban, ezért ajánlott:

• Az EU országaiba utazóknak legalább 50 millió forintos,

• távolabbi desztinációk esetén 100 millió forintos,

• Kanadába és az USA-ba utazóknak pedig a magas költségek miatt minimum 150 millió forintos térítési limiteket beállítani.

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások esetében is fontos az orvosi ellátás térítési feltételeinek alapos áttekintése, és szükség esetén kiegészítő biztosítással erősíteni a védelmet. Fontos ellenőrizni, hogy a bankkártya-biztosítás kiterjed-e a kiválasztott úti célra, és nincsenek-e speciális feltételek, mint például az utazási szándék előzetes jelzése vagy a kártya használatának igazolása.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) csak az egészségügyi ellátás közvetlen költségeit fedezi, és nem tartalmazza a kapcsolódó kiadásokat, mint a betegszállítás vagy a poggyászkár. Az EEK csak akkor fedezi az ellátást, ha a magánszolgáltató szerződésben áll az adott ország társadalombiztosítási szervével, és sok esetben önrészt kell fizetni az állami szolgáltatóknál.

Az utasbiztosítások megkötéséhez további fontos szempontok:

• Időzítés: Az utasbiztosítást lehetőleg még Magyarországról kell megkötni.

• Kizárások: Nem biztosíthatók a már fennálló betegségek, és nem minden biztosítás fedezi a terhességgel kapcsolatos problémákat vagy bizonyos extrém sportokat.

• Nagyobb értékű tárgyak: A poggyászbiztosítások különbözőképpen kezelik az értékesebb tárgyakat, ezért néha szükség lehet kiegészítő biztosításra.

Az utasbiztosítások feltételei között jelentős különbségek lehetnek, így ajánlott több biztosító ajánlatát összehasonlítani, akár online alkuszok segítségével. Az igényeknek megfelelő utasbiztosítás megkötésével a nyári vakáció kockázatait minimalizálhatjuk – figyelmeztet Baksa Melinda, a FBAMSZ elnökségi tagja.

Forrás: penzcentrum.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Hja, váltsd ki a maximális költségű biztosítást (addig fenyegetünk, amíg megteszed, bolond!), de aztán baromira vigyázz magadra, mert mire elérsz bennünket a bajban, még megmurdálsz...magadnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.