Mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos - közölte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hétfőn az MTI-vel.

A versenyző szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét és az elnökséget.

"El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon" - többek között ez áll Douchev-Janics levelében, amelyben azt írja, hogy szándéka szerint Magyarországon folytatná a pályafutását.

A kajakos a levélben egyben bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez benyújtott versenyzési engedély kérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni.

Az MKKSZ még októberben úgy döntött, 150 ezer eurót kér Douchev-Janics versenyzői engedélyének kiadásához, aki a londoni olimpia után jelezte, hogy a jövőben ismét szerb színekben szeretne indulni.

Janics Natasa teljes levele:

A Magyar Kajak-kenu Szövetség Elnökségének

Dr. Baráth Etele Elnök úrnak

Tisztelt Elnökség, Tisztelt Elnök úr!

A Magyar Kajak-kenu Szövetség októberi ülése előtt, amikor külföldi versenyzési engedély iránt nyújtottam be kérelmet, egy utolsó levélváltásban lehetőséget kaptam még "utoljára" végiggondolni távozásom indokait, előnyeit, hátrányait.

Akkor nem éltem vele, hajtott az új lehetőségek, a család békéje iránti szándék, szülőhazám iránti szeretet.

Az elmúlt, mintegy négy hónap megerősítette bennem azt a meggyőződést, hogy életem két felét, a sportot és a családot nem lehet egymástól elválasztani. A családi béke kettőnkön múlik és a gyermekünk iránt érzett felelősségen.

A sportolás erőteljesen a külső körülmények által meghatározott. El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon. Ahhoz, hogy a felkészülésem eredményes legyen, szükségem van arra a kihívásra, azokra a feltételekre, amit magyar versenyrendszer jelent számomra.

Nehezen, de megértettem a szövetség döntését, megértettem a közvélemény egy részének elutasítását, megértem a nekem sokat nyújtó Szeged városa, egyesülete ellenérzéseit.

Most azt kérem, engem is értsenek meg. Nem kívánok trükköket alkalmazni versenyengedélyem érdekében. Nem hiszem, hogy hűtlenség lett volna a szülőhazámba visszatérni, mint ahogy természetesnek tartom, hogy ott folytathassam, ahol a legjobb eredményeimet elértem.

Kiváló fiatal kajakosok vannak Szerbiában. Nagyszerű emberek támogattak, de az a versenyszellem, az a lehetőség, ami Magyarországon várhat, az a sportban mindenek előtt való.

Családommal megbeszéltem mindent, egyetértenek a szándékommal, miszerint Magyarországon szeretném folytatni pályafutásomat. Ehhez kérem a szövetség lés Elnök úr támogatását.

Köszönöm mindazoknak, akik szeretetükkel, támogatásukkal halmoztak el még az utolsó nehéz időszakban is, és ez közrejátszik abban, hogy most szándékomat megváltoztattam.

Bejelentem egyúttal, hogy visszavonom a nemzetközi szövetséghez benyújtott engedélykérelmemet.

Douchev-Janics Natasa
Budapest, 2013. 03. 09.

Baráth Etele az Indexnek a következőket fűzte hozzá. „Váratlan fordulat, ezt nyugodtan kijelenthetjük, és bár nem szeretnék egy mindentudó sportvezető szerepében tetszelegni, de számítottam erre. Kevéssel idősebb vagyok, mint Natasa, ezért nyugodtan mondhatom, tévedtem már párszor az életben.

A várható folytatásról Baráth így vélekedett. „Nem zárom ki, hogy elmegy egy olyan edzőtáborba, amit a kapitány úr előírt. Áprilisig pedig már klubja is lehet, ami a válogatóhoz elengedhetetlen.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoel
Jézusom, de undorító ez a nő! Néhány év hiábavaló szerbiai vergődés után átjött mihozzánk, ahol felkarolták, kivakarták a (hogy finom legyek) ismeretlenségből, Fábiánné Rozsnyói Katalin bajnokot faragott belőle, az ország elfogadta magyarnak - hálából beleharapott az enni adó kézbe, viszályt szított a csapatban, összeveszett az edzővel, otthagyta a sikeres környezetet, hogy a saját öntörvényű hülyesége után menjen. Ez nem jött be, Londonban (a saját mércéje szerint) megbukott. Ekkor végleg(?) hátat fordított az országnak, mondván, hogy nem érzi itt jól magát - holott valójában egyszerűen a pénzt és a dicsőséget kevesellte, amit nyilván nem kellett volna ily mértékben nélkülöznie, ha megfér Fábiánné kezei alatt. De ő másra vágyott (amiben mellesleg a semmirevaló férjének is nagy szerepe van); csakhogy miután kiment, körülnézett, és miután körvonalazódott, hogy két szék közt alighanem a padlóra fog esni, ha így folytatja, most hirtelen "rájött", hogy mégiscsak Magyarországon akar maradni, ahol úgymond "nem érzi jól magát", de legalább a megélhetés biztos?!
Hát én hányok az ilyen kicsinyes köpönyegforgatóktól!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemsemmi
@tivoli: Azért az az igazság, hogy a sokéves kemény munkával elért tiszteletreméltó eredményeivel kiváltott szimpátiát lenullázta az utolsó egy év alatt.
Sajnálom, mert egy kivételes tehetségő, kivételes szorgalmú nőről van szó.
A leendő csapattársak szempontjából nem csodálkoznék, ha nem várnák tárt karokkal.
massa
menjen haza nekünk nem kell van magyar fiatal aki sokkal jobb
adsl70
nemrégen olvastuk aladta mindenét itt és költözik haza. Na akkor menjen haza minek nekünk egy szerb akinek a magyarsága ennyit ér?? hányinger komolyan
Pilóta
Nyugi, Natasa magyar színekben fog versenyezni:-)
tivoli
Ez az cikk is árnyalja kissé a történetet és bizonyítja, hogy kutyát sem érdekli a közvélemény :

Amikor elment, nem volt hajlandó szóba állni vele, most viszont már nem haragszik a városába igazoló Janics Natasára a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, egyben Győr polgármestere, Borkai Zsolt.

"Nagyszerű versenyző tér vissza hozzánk, és úgy érzem, nem választhatunk mást, mint hogy segítjük a pályafutását" - mondta a Nemzeti Sportnak Borkai, aki októberben még nem volt hajlandó szóba állni Janics Natasával. Miután a kajakos bejelentette, hogy Szerbiában folytatja a pályafutását, körbejárta a szponzorait és sportvezetőket, hogy köszönetet mondjon nekik, amiért az elmúlt években támogatták őt. Amikor már úton volt Borkaihoz, a MOB elnöke a titkárnőjével megüzente, hogy az utóbbi idők rossz hírei miatt nincs miről beszélnie Janiccsal.

"Nem vagyok haragtartó típus, felül tudok emelkedni a rossz érzéseken" - mondta most Borkai, miután kiderült, hogy Janics visszatér Magyarországra, és a Győrhöz igazol. "Annak idején nem Natasa elmenetelével volt gondom, hanem azzal, ahogy elment tőlünk. De örülök, hogy ismét köztünk van. Tudom, most megoszlanak a vélemények a döntésével kapcsolatban, de az emberek félreteszik majd ezeket a negatív érzéseket, ha Natasa ismét olyan eredményeket hoz Magyarországnak, mint korábban. Én megbocsátottam neki, és bízom benne, hogy hamar visszailleszkedik a sportágba."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.