A második világháború utáni lakásínség enyhítésére létrejött, sokemeletes házakból álló lakótelepek az ország minden nagyobb városában megtalálhatók, legtöbbjük azonban a még a korszak építészetének szerelmesei szerint is egyhangú, sőt, egyenesen unalmas. Óriási kivételt képez ez alól az újpesti Szent László teret körbeölelő, háromemeletes tömbökből álló, a környék gyári munkásainak szánt házcsoport, illetve az 1956-os forradalom után hirtelen fellélegző lakásépítészet számtalan új ötletet megvalósító remeke, az óbudai kísérleti lakótelep. Az 1958-ban kiírt Országos Lakáspályázat hat kategóriájának legjobb tervei, illetve az 1960-as Országos Középmagas Lakóház Pályázat győztese került itt egymás mellé, szomszédjukban pedig az ötvenes évek végi társasházépítésekhez használt típustervek egy-egy példája is megjelent, hogy még egyszerűbben összehasonlíthassák az egymástól merőben különböző ötletek létjogosultságát. A következő évben meghirdetett Országos Lakásbútor Tervpályázat legjobb

Forrás: 24.hu
Feltöltő: durbincs
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Valóban sok remek épület "terv" volt. Nekem mindig tetszettek a különálló, kétszintes kis épületek, egy kis előkerttel. Ott a négy emelet volt a maximum. Persze abban az is közrejátszott, hogy nem volt kötelező a lift. Most, hogy már nagyok a fák, rendben vannak tartva a házak közti területek, nem is néz ki olyan borzalmasan a lakótelep sem.
Azért álmomba se jöjjenek elő azok az időszakok, amikor a cölöpöket verték le az építkezés elején.
Nessy
@durbincs: Nem ! Csak úgy hallottam! Tényleg ne bosszants, mert feledem a jó modort! De, tudod mit, ha Budapesten jársz, meghívlak egy kávéra, meg egy sütire egy jó cukiba! De csak ha nincs halszagod, mert nem szeretem a halat semmilyen formában.
csak úgy....
@Nessy: Cukiba durbincsal? Ez nagyon cuki és bátor ötlet! kérhetnénk majd fotókat!
namihami
@Nessy: A halszaga lenne a gondod? Úgy érzed, ez vele a baj?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.