Pár évvel ezelőtt, 2010-ben olvastam a Lakott szigetet, a Sztrugackij-fivérek számomra egyik legerőteljesebb vízióját egy afféle poszt-apokaliptikus világról. Azóta sem hagynak nyugodni azok az érzések és gondolatok, amiket ébresztett bennem, s melyeket most megosztanék veled, kedves Olvasó. Képzeld el, hogy önként és lelkesen nyomod fel a szomszédaidat a hatóságoknál. Annyira igyekszel, nehogy útban légy, hogy jóformán beleolvadsz a falba, s csupán vádló ujjad látszik ki belőle, ahogy egy ajtóra mutatsz. Boldog és elégedett vagy, hogy újra hazád és néped szolgáltad, szinte önkívületben dalolod nemzeted himnuszát, szemed könnybe lábad, majd szétvet a büszkeség. Újra és újra megteszed, akkor is, ha a saját testvéred, feleséged, barátod lakik az ajtó mögött. Lelkifurdalás nélkül megteszed. Kérni se kell, hisz tisztában vagy a kötelességeddel. Jó ember, jeles polgár vagy. Tanultál történelmet, hideglelősen húzod össze magad, eme feltételezésre ugye? Most azt mondod, hogy...

Forrás: galaktika.hu
Feltöltő: Rhewaa
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

onlinepecs
"Képzeld el, hogy önként és lelkesen nyomod fel a szomszédaidat a hatóságoknál." - Magyarországon ehhez nem kell nagy képzelőerő.
onlinepecs
Tehát megvalósult antiutópiában él(t)ünk...
bosszants
Piszok jó könyveket írtak!
1991, 2012 amikor elmentek :(
Rhewaa
@bosszants: igen, igazad van. Ahogy ők tudtak a tudományos-fantasztikum eszközeivel görbe tükröt mutatni a fennálló szovjethatalomnak, és őszintén szólva, bármilyen elnyomó rezsimnek, diktatúrának, azt a mai napig csak kevesen tudják utánuk csinálni.
Anno kölökkoromban a Galaktika magazinban olvastam tőlük novellákat, természetesen a társadalomkritikai mondanivaló akkor bontakozott ki előttem a maga teljességében, ahogy "nőttem, okosodtam". :)
A Sztrugackij fivérek könyvei többszöri újraolvasás után is lenyűgöznek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.