Háromszázmillió éve a bolygó egyetlen szuperkontinensből, a Pangeából állt. Megmutatjuk, milyen lenne, ha napjaink politikai országhatárait felrajzolnánk rá. A válasz: mi jól járnánk. Igaz, hogy Szerbiával nem lennénk többet határosak, viszont lenne egy tengerpartunk – elsőre ez ötlött fel bennünk, amikor megnéztük a Politikai Pangea névre keresztelt térképet. Ezen a képen, egészen pontosan a kép közepén látható, hogy egész rendes kis partszakasz lenne a birtokunkban.

Forrás: player.hu
Feltöltő: scandináv
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Meine Ehre heisst Treue
Most is lenne, ha nem következett volna be a trianoni katasztrófa.
A Tündik bündije
"Mivel nincs egyezményes megállapodás a téma kutatói között a 300 millió évvel ezelőtti szuperkontinens pontos állapotáról, ezért tudományos szempontból nem tekinthető hiteles munkának."

Persze, hogy nem hiteles. Ne felejtsük el, hogy a kontinensek nem csak úgy vándorolgatnak, hogy közben az alakjuk és kiterjedésük változatlan. A lemezszegélyek alábukási zónáiban a szárazföld lassan becsúszik az olvadt magmarétegbe több tíz kilométer mélyen - persze ez borzasztóan lassú, több évmilliós folyamat - míg az ellenkező oldalon zajlik az új szárazföldi szakaszok kiemelkedése. Ez tehát azt jelenti, hogy az a föld, amin most járunk a Kárpát-medencében, 300 millió évvel ezelőtt még olvadt magmaként hömpölygött a litoszférában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.