Moszkva – Akár 3-4 hónapig kitartanak a hazai gáztartalékok, ha júniustól elzárná az ukrajnai gázcsapokat Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ennek oka, hogy Ukrajnának óriási tartozása van a fő gázexportőr, az állami Gazprom felé. Kijev ezt követően csak akkor kap energiahordozót, ha előre fizet. Csakhogy ezzel a magyar import is veszélybe kerül, mert hazánkba az orosz gáz nagy része éppen keleti szomszédunkon keresztül érkezik. Éves szinten a magyar szükséglet 9,2 milliárd köbméter. Ennek viszont csak 20 százalékát termeljük ki itthon, míg az orosz import aránya 60 százalék. Vagyis behozatal híján gáz nélkül maradhatunk. Jól emlékszünk még 2009-re, amikor Moszkva korlátozta a szállítást. óriási pánik tört ki, Szlovákiában például szükségállapotot vezettek be. Nem véletlen, hogy Robert Fico szlovák kormányfő már úgy értelmezte Putyin szavait: nyártól nem érkezik Európába orosz gáz. Így véletlen, hogy a hazai tározók kulcsfontosságúak lehetnek. Csakhogy a mintegy 8 milliárd köbméternyi kapacitású tározók feltöltöttsége jelenleg csak 25 százalékos.

Forrás: Blikk
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Hofi után szabadon.
Emberek vezessétek be a gázt, mert az nagyon olcsó, és mindig van! erre az emberek kézen fogták a gázt, és bevezették a házaikba, lakásaikba.
A gáz azóta qrva drága, és lehet, most még el is megy.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kamazuka
Európában csak egyszer lesz gáz válság!
Csizmás Kond
És persze a kedves amerika most nem azt próbálja támogatni, hogy az ukrán tudja kifizetni a gázadósságát és ezzel elhárítsa a veszélyt más országokról is hanem valami teljesen egyebet...na ez a gazemberség.
Halszem
Nyugi! A vezér azerbajdzsáni dácsájában nem kell a gázhiánytól tartani!
tavaszi
@Csizmás Kond: ...látod te is látod ...mégis ha amerikából kritikát kapunk ,rögvest rácuppan mindenki,hogy az ősi demokrácia birálja a magyar viszonyokat...és én akkor is azt szoktam mondani ...az az ország ne pofázzon emberi méltóságról-jogról ahol volt indiánirtás -négerüldözés ...és sorolhatnám...
Yoda69
@tavaszi: Mar megint ezzel az "indian-irtas" teorival jossz?
Akkor miert nem emlited a keresztenyseg nepirtasat? A nacik nepirtasat? A torokok nepirtasat? Vagy magat az Uristen nepirtasat? Minden kornak megvolt es meg lesz a maga rakfeneje.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.