Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel, miután szerdán az Apple jelentős mennyiségű jogosulatlan kártyás tranzakciót indított az ügyfelei felé.

Megszólalt az MNB – Visszajár a téves Apple Pay levonások összege

Fotó: 123rf.com

Kiemelték, az eset jelenlegi információk szerint technikai problémára vezethető vissza, ugyanakkor az ügyfelek védelme és az elektronikus pénzforgalomba vetett bizalom fenntartása érdekében a jegybank figyelemmel kíséri az Apple szolgáltatásokhoz kötődő jogosulatlan fizetések ügyét.

A MNB felveszi a kapcsolatot az érintett intézményekkel, hogy mielőbb teljes képet kapjon a történtekről, és így meg tudja tenni a szükséges lépéseket a helyzet megfelelő rendezése, valamint a további hasonló esetek elkerülése érdekében – írják a közleményben.

A jegybank elvárja, hogy az érintett ügyfeleknek számlát vezető bankok a lehető leghamarabb vizsgálják meg az esemény részleteit, és a jogszabályoknak megfelelően járjanak el az ügyben.

A közleményben az MNB felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy aktívan használják a tranzakciós limiteket a bankkártyák és az átutalási szolgáltatások esetén egyaránt, csak a napi költéseikhez szükséges lehető legalacsonyabb értékeket állítsák be, amit csak indokolt esetben, ideiglenesen állítanak magasabbra egyes nagyértékű tranzakciók előtt.

Fontos, hogy a kártyaadatokat az ügyfelek csak a legszükségesebb esetben mentsék el a kereskedők alkalmazásaiban vagy online felületein, és akkor is csak olyan kereskedőknél, amelyekről meggyőződtek, hogy megbízhatóak – írják a közleményben.

A jegybank az elektronikus fizetési megoldásokkal kapcsolatban azt javasolja, hogy az ügyfelek kiemelten figyeljenek fizetési adataik titokban tartására.

Ha az ügyfél bármely okból ismeretlen fizetéshez kapcsolódó összeg zárolását, terhelését észleli a fizetési számláján, ezt haladéktalanul jelezze a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatójánál.

A Magyar Bankszövetség ugyancsak csütörtöki közleményében úgy fogalmazott: az Apple alkalmazásboltja tévesen, nagy volumenben terhelt magyar bankkártyákhoz tartozó számlákat 2024. június 26-án 18 órát követően néhány órán keresztül. A téves tranzakciókról a bankszektor az érintett magyar kártyabirtokosok gyors jelzéseinek köszönhetően értesült, és közvetítő szereplőként azonnal intézkedett a helyzet kezelésére.

Az eddigi információk alapján az érintett tranzakciók kizárólag korábbi vagy jelenleg meglévő előfizetésekhez vagy vásárlásokhoz kapcsolódnak, téves technikai ismétlődéssel. Fizikai terminálokon történő vásárlások vagy készpénzfelvételes tranzakciók nem érintettek – írták.

A bankszövetség, hivatkozva az Apple tájékoztatására, azt írta: semmilyen visszaélésre utaló jel nincs. Az ügyféladatokkal kapcsolatosan nem történt visszaélés, adatok nem kerültek veszélybe. Az Apple fogadja a kapcsolódó ügyfélmegkereséseket, a tévesen terhelt összegek visszatérítése folyamatban van.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.