Ugyanazon cég két kutatásában akár ötszázalékos különbség is lehet egy párt támogatottságában. Már az látványos különbséget mutathat egyes pártok támogatottságában, hogy telefonon vagy személyesen keresik meg a válaszadókat a közvélemény-kutatók, illetve hogy mi a felmérés alapvető tárgya – legalábbis ez derül ki a Závecz Research elemzéseit megnézve.

Forrás: mno.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Már majdnem megjelent a szakmai hiátus is

A derék Závecz az mno.hu-nak magyarázkodik

Előzetesen le kell rögzítenem, hogy nem, sőt nagyon nem a Závecz a fekete bárány, sőt azok közé tartozik, akik igyekeznek szakmai szempontok mentén ténykedni.
Ennek ellenére a portálon megjelent „Több százezres ugrások Záveczék kutatásaiban” című írása meglehetősen árulkodó. Azt is mondhatnánk - kis túlzással úgy Orbánosan – di horszleg iz aut!
A cikk azzal foglalkozik, hogy „látványos különbséget mutathat egyes pártok támogatottságában, hogy telefonon vagy személyesen keresik meg a válaszadókat a közvélemény-kutatók, illetve hogy mi a felmérés alapvető tárgya ”.
Bár a cikk nem emeli ki ugye az egyértelmű, hogy a doktoráció erősen meg tudja hamisítani a felmérést. Minimum véleményes relevanciájú kérdésekből levont következtetések!
Ezzel szemben van egy-két kitárulkozó megjegyzés is, mint „Ezektől függetlenek a pártok által megrendelt mérések”, ami sokkal durvább módon is igaz! =))
A cikk érinti az egész matatási szakma legnagyobb rákfenéjét is. Felmerült a „sokan megtagadják a válaszadást, valamiért nem mondják el a véleményüket” bár csak egy spéci kontextusban és a lényeget kihagyó válasszal. „Závecz Tibor elmondása szerint valóban van ez a fajta jelenség, személyesen háromból egy, telefonon pedig hatból egy ember válaszol nekik. Az elutasítás indoka általában hétköznapi: az illető nem ér rá, vagy nem érdekli a politika.” – írják.
Nos túl azon, hogy a személyes elutasítás ennél sokkal nagyobb és még számos más oka is van az érdemben nem válaszolásnak meg kell jegyezzem, hogy ez a megbízhatóság, pontosabban annak hiányának egyik legnagyobb oka. Az ilyen magas-színtű elutasítottság mellett a minta már rég elvesztette minta jellegét! =)) S akiknek vannak ismereteik a matematikai statisztikában is azok tudják, hogy a szám-bűvészkedők által felhasznált becslési módszereknek – eseteinkben nem teljesülő – feltételei is vannak! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.