Az utóbbi öt-tíz évben már azon lepődöm meg, ha az egyik héten nem történik velünk valami – nyilatkozta Kóbor János az Indexnek.

Kóbor János szerint bankrablás, hogy egy bank ellopta a Gyöngyhajú lányt

Kóbor János szerint bankrablás, hogy egy bank ellopta a Gyöngyhajú lánytFotó: MTI/Mohai Balázs

Az Omega együttes frontembere az Indextől hallotta először, hogy egy ausztrál reklámfilmben a Gyöngyhajú lány szól aláfestő zenéül.

Ha a kérdéses reklámban az eredeti számot használták fel, tehát nem átdolgozásról van szó, akkor érdemes lépni, hiszen az eredeti felvétel a mai napig a számok legnagyobb értékű utólagos felhasználása

– fejtegeti az Omega énekese.

... egy banknak csak van pénze jogdíjra. Ha nincs, akkor ez bankrablás – a bank rabolta ki az Omegát. Talán nekünk is lesz egy revanslehetőségünk, de azért nem megyünk el hozzájuk bankot rabolni.

- nyilatkozta Kóbor a portálnak.

Az Omega-dalok jogdíjaival kapcsolatban rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a nagy múltú együttes muzsikusai. A legnagyobb port kavaró illetéktelen felhasználás az amerikai világsztár Kanye West munkásságához kapcsolódik. A rapper 2013-ban megjelent New Slaves című dalában egy 85 másodperces részletet használt fel a Gyöngyhajú lány eredeti, hatvannyolcas felvételéből. Mooint az interjúból kiderült, a felek megegyeztek, így nem lett per a lopásból.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Nahát, megesett ez nálunk is csak sokkal nagyobb léptékben. Tőlünk a saját magunk által kifizetett, és gyakran a két kezünkkel épített gáz és csatornahálózatot lopták el, és most bérleti díjat szednek azért, hogy használhassuk, és pofátlanul még "árengedményt is írnak a számlára, rezsicsökkentésként".
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
igen sok mindent nem tud a derék index.hu, pl. azt sem, hogy ebben nem a megfelelő embert kérdezték: ez a Pici dala!!! =))
nezelodo
Nahát, megesett ez nálunk is csak sokkal nagyobb léptékben. Tőlünk a saját magunk által kifizetett, és gyakran a két kezünkkel épített gáz és csatornahálózatot lopták el, és most bérleti díjat szednek azért, hogy használhassuk, és pofátlanul még "árengedményt is írnak a számlára, rezsicsökkentésként".
sokanvagyunk
@sgl: ...viszont Kóbor a gyöngyhajú. :D
karma1
Ejnye-bejnye kobor elvtars, azert annyira nem tetszik biztosnak lenni a dolgaban, hogy elmondja, hogy melyik bankrol is van szo? Mert akkor meg utana is lehetne nezni, ugye? Es akkor kiderulne, hogy csak a hangokat hasznaltak fel, de nem a gyongyhaju lanynak megfelelo sorrendben. Es ha banknevet mondanal, lehet, hogy teged farkalnanak meg es teged perelnenek be!
karma1
Na, ettol az ad-tol nyulna magahoz a puhos meg a duro dorika... hehehe
es hasonlo hangokbol epul fel a romantikus zeneje, mint a Picie...
www.youtube.com/watch?v=ns_UDZc1pco
silber13
@karma1: Azért Kóbor öszasonlíthatná a "Ha én szél lehetnék Omegg nóá Betle" ésszél enetnék Omega nótát a Beatles " Nowhere man" számával!Ugyancsak meglepődne!!! Vagy nem...
silber13
@silber13: javítva:
@karma1: Azért Kóbor öszasonlíthatná a "Ha én szél lehetnék Omega nótát a Beatles " Nowhere man" számával!Ugyancsak meglepődne!!! Vagy nem
Clavigo
@nezelodo: Az én utcámban pontosan ez történt..!!!
Lepényleső
...és a kis emberek több ezer milliárdjairól ne is beszéljünk évente?
karma1
@silber13: Nagyon jol tudod, hogy en NEM lepodnek meg...:)
karma1
@silber13: Szerinted a 100 Folk Celsius fizetett annakidejen a Pfaff, a buvos sarkany zenejeert, az csak egy magyar forditas volt, vagy az egyuttes "sajat" slagerkent adta elo?
division
@silber13: Szerintem nem sok a hasonlóság a két dal között, maga a dalszerkezet sem ugyanaz, ill. a hangszerelés is más. Áthallások ugyan vannak, de mutass ma olyan dalt, ami nem hasonlít egy másikra kicsit sem. Nincs új a nap alatt, szinte képtelenség már ennyi dallamot megírni, akaratlanul is visszaütnek bizonyos részletek. Emlékszem a Pokolgép Éjféli harang című számára, a kezd riff akkora Dokken volt, mint ide Lacháza, miközben azt sem tudták ki is az a Dokken.
division
@karma1: Amit silbert13 kollégának írtam, akár neked is szólhatna:-)
karma1
@division: Kerlek, most az egyszer ne hulyeskedj! MAGYAR SZOVEGGEL ADJAK ELO A SZAMOT, meg arra sem vettek a faradsagot, hogy angolra forditsak! Eppen ezert szerintem Pici induljon el egy perben - siman meg fogja nyerni! (Silbert kivalo muzsikus, es en is Konzervatoriumot IS vegeztem - ugyhogy mindketten teljesen kompetensek vagyunk ebben a kerdesben, sajnalom!)
silber13
@division: Nem a nyitó riffre gondoltam, hanem az énekszólam első 8 ütemére, ami kimeríti szerintem a lopás fogalmát. bár, ha belegondolok Beetoven szimfóniái is tele vannak riffekkkel...
karma1
@division: Egyaltalan vegignezted a hirdetest? Igaz, nem az elso versszakot eneklik, es vagva van a jellemzo melodia is, de meg a cimet is kimondjak benne, mert az hallhato tisztan, hogy "Elt egy gyongyhaju lany" Szerintem innentol kezdve siman perelhetoek lennenek es en a Pici helyeben meg is tennem! (Valoszinu, hogy valamelyik ausztraliai magyar emigransnak tunt fol a szoveg - nalunk is itt van ez a bank, de itt ezt a reklamot nem vetitik, mert ebben kifejezetten az ausztral polgaroknak segitenek. Egyebkent nalunk az osszes mentohelikoptert az o bankjuk szponzoralja, nagyon eredmenyesen.
division
@karma1: Én nem a nyilvánvaló lopásra gondoltam, ami ebben az esetben egyértelmű, hanem silbert13 kolléga Beatles - es reakciójára.
division
@silber13: Van a nyilvánvaló lopás, mint ami a cikkben is szerepel, meg vannak a véletlen egybeesések olykor, ill. amikor már nem tudnak újdonságot kitalálni egy adott műfajon belül. Hallgass meg pl. egy blues vagy egy country zenét, sok variáció nincs.
silber13
@division: Tudod, azt hiszem, a blues naonn sok esetben leragadt az I - IV - V formánál és sok esetben képtelen tovább lépni innen. másik baj a hangszerelés egysíkúsága,ami nagyon sok buktatót hordoz és ezt csak kemény zenei tudás birtokában lehet kikerülni. A Country zenének sokkal tágabbak a lehetőségei, ott már nyoma sincs a blues zenei szigorúságának. Ám mindkét zene idegen a kelet-európai népektől. Persze lehet éppen másolni, utánozni, de az csak nem az igazi...
division
@silber13: Igazad lehet. Mondjuk nem véletlen, hogy az én nagy kedvenc stílusom, a Heavy Metal sem tud már újat felmutatni a 90 - es évek óta jóformán. Akkoriban még havonta felkaptam a fejemet egy-egy új albumra, ma már a csapból is folynak újabbnál újabb együttesek, és mind ugyanazt játsszák, de azt a minőséget, eredetiséget amit anno mondjuk az Iron Maiden, Metallica, Scorpions, Judas Priest (bár ezeknél inkább menjünk vissza a 80 - as évekig), ma már saját maguk sem képesek hozni. Mindig amikor kijön egy új lemez tőlük, beteszem, majd kiveszem a lejátszóból, és visszarakom a 20 évvel ezelőtt kiadott valamelyik lemezüket, ég és föld. Persze az igazság az, hogy nagyon nehéz már újat felmutatni egy adott stíluson belül, csak akkor legalább legyen minőségi az anyag, még ha vissza is köszönnek régi dallamok olykor.
verőce21
Az elnevezésében benne van: zene_szerzés...!
namihami
Mint ahogy a Renault reklám végére is sikerült belopni néhány taktust (hogy fizettek-e, azt nem tudom) a King Crimson-féle 21St Century Schizoid Man-ből. Vagy pl. a Queen nóták ""felhasználása"" . A fizetség vagy nemfizetség itt is ismeretlen a számomra.
verőce21
Azért én nem hiszem, hogy Pici, vagy bárki pert nyerne emiatt a bankkal szemben...

Elég néhány hangjegyet megváltoztatni és támadhatatlan. De itt ráadásul sokkal többről van szó... (kösz.@karma, hogy megosztottad)
verőce21
@namihami: Egész zeneszámokat lejátszanak pl. a rádióállomások, anélkül, hogy jogdíjat fizetnének a szerzőknek. Úgy, hogy az utolsó taktusokat nem játszák le... ezt maguk az érdekeltek nyilatkozták annak idején..., vagy belebeszélnek közben...
namihami
@verőce21: 13.26: Utolsó (utolsó) értesülésem alapján a rádió- és egyég adók nem az egyes dalok, hanem úgy általában a zeneszámok felhasználása után fizetnek egy meghatározott összeget. Hogy ez mennyi és hogyan lehet vagy tudják szétosztani---ez már a jogdíjjal foglalkozó szervezetek dolga.
Egyébiránt a zene (és egyéb szerzői) világban annyira maholnap valóban olyan elterjedt a ""szerzés"", hogy az eredeti szerző lassan visszahallhatja egy más név és cím alatt a saját tulajdonát.
namihami
@division: 12.53: Egy régebbi kommentemben céloztam arra, hogy pl. a Jethro Tull (mára már inkább Ian Anderson), Rolling Stones vagy a többi gigász elmúlt 10-15 évben készült cd-jeit szinte fölösleges megvenni, meghallgatni, mert (véleményem szerint) a mostani dalok zöme szinte visszaköszön a '70-es-'80-as és '90-es lemezekről. (ha lehet ilyet mondani, akkor azt mondanám, hogy ""kiírták magukat"")
Én Beatles bolond vagyok és ""örülök"" annak, hogy '70-ben, a feloszlásuk után már többé nem voltak hajlandók semennyi pénzért ismét szinpadra állni. Minek? Se új nóták, se közös gyakorlás--pusztán a pénzszerzés lehetett volna a cél? A név bevitte volna a közönséget, de az égés már kérdéses lett volna.
Ott volt a Wings, jónéhány McCartney próbálkozás. Nekem volt szerencsém a bécsi koncertet megnézni. Oké, a Wings dalok is szóltak, de azért amikor belekezdtek egy 40-45 éves Beatles dalba, a közönség még mindig jobban beindult, mint a Wings-es dolgaiktól.
verőce21
@namihami: (13:44) A Wings zenéi 1 Beatles volt a négyből...! McCartney írta ugyan a legtöbb Beatles dalt, de azokat a "nyolcasokat", amitől igazán világszám lett, mindet Lennon tette bele...
silber13
@verőce21: Nem úgy van az! Mert néhány hangjegy cseréje még kevés az üdvösséghez.És a dörzsöltebb 3- 4 ütemből ráimrnek az ereeti műre.
division
@namihami: Metal ide vagy oda, a Jethro Tull - tól a Broadsword and the Beast meg az Aqualung örök kedvencek maradnak.
verőce21
@silber13: Nem kell ahhoz zenetudósnak lenni, hogy ráismerjenek 3-4 taktusból az "eredeti műre".

De mit tudnak csinálni? Nagyon kevés ilyen áthallás miatt nyertek még pert. Azokat a közönség bünteti, mert nem hallgatják, vagy nem veszik a lemezüket.
namihami
@verőce21: 14.14: Egymást ""húzták"" fel. A McCartney inkább a dallamvilágnak, a Lennon a szövegeknek volt a ""felelőse"". Nem véletlen, hogy amíg a McCartney a szétválás után szinte egyáltalán nem nyúlt politikai témához (alig), addig a Lennon sok szerzeménye érintette azt. Igaz, olyan ösztönös, excentrikus zseni képében, de mégis. Sajnos az, hogy mivé forrhatott volna ki, azt 5 golyó örökre lezárta. (erre írtam azt, hogy a gyilkosát a büdös életbe ne engedjék ki és rohadjon meg ott benn)
Volt még egy harmadik (bár közel sem akkora) zseni a társulatban, aki sokkal inkább háttérbe szorult kettőjük mögött. De, el kell ismerni, hogy már a Beatles alatt is volt néhány villanása. A Harrison inkább a feloszlás után lépett jobban színre. De, sajnos, már ő is a fenti bandát erősíti.
A Ringo egy jópofa gyerek, de (legyünk őszinték) inkább vele csak teljes a Beatles. Zeneileg nem is tett hozzá túl sokat a világhoz. Olyan ""társasági ember"". Ha nem lenne dehonesztáló, akkor celebnek is mondanám.
verőce21
Egyébként igaz amit @namihami: ír.
Én a Budapest Sportcsarnokban láttam élőben, 2003. 05. 15-én, a Wings-et, a 36 számból az a 22 volt az igazi, amit a Beatlestől adtak elő...
namihami
@division: 14.28: Too Old to Rock'n'Roll...? Songs From the Wood? Bourée? No Lullaby?
És ne menjünk el szó nélkül a Live- Bursting Out I.-II. mellett se.
Oszt még néhány apróság: Status Quo, ZZ Top és társai?
division
@namihami: Annyira nem az én műfajom egyik sem, a Jethro és a Pink Floyd lemezek közül is csak pár tetszett. Régről nekem az olyanok voltak a nagy kedvenceim, mint a Deep Purple, Rainbow, Uriah Heep, szóval inkább amelyek eleve közelebb álltak a hard rock, metal műfajához. Ja, most például ilyeneket hallgatok többek között:
www.youtube.com/watch?v=mjF1rmSV1dM
verőce21
@namihami: Lennon-McCartney a két géniusz...!

Harrisonnak volt a legtöbb kész dala az együttes felbomlásakor, mert nem engedték Beatles lemezre - bár az utolsó nagylemezeiken már volt több is -, így Harrison tudott a felbomláuk után mindjárt nagylemezt megjelentetni...
Bár jött 71-ben Lennontól is az "Imagine" album...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.