Az első hétvége befejeztével nyilvánvalóvá vált: erősen startolt az immmár 32. Művészetek Völgye fesztivál, és semmivel nem maradt el sem a hangulat, sem pedig a felhozatal a tavalyihoz képest.

Tudvalévő, ahogy tavaly is, a színpadok nagy része valójában magánházak udvarában található. Ezek többnyire ugyanott, és ugyanazon név alatt kapnak helyet évről évre, tisztelet a kivételnek, melyek összesítéséhez ide érdemes kattintani.

A fesztivál, ahol a véreddel is fizethetsz a napijegyért

Színpadok, udvarok, újdonságok

Egyik jelentős helyszínváltozás a Harcsa Veronika Udvar, mely az előző évekhez képest idén a Malomparton van, és a színes programok mellett délelőtt 11 órától jógaórákat is tartanak itt, nem kis érdeklődéssel.

A helyszín nem, csak a név változott egy másik népszerű udvar esetében: a korábbi Muflon ezúttal a Magyar Jazz Szövetség Udvara név alatt, és annak gondozásában járul hozzá a fesztivál kínálatához. Ahogy azonban ezt korábban már beharangozták, nem csak a jazz műfaj képviselteti magát.

A nyitóesten például hatalmas energiával robbant be az amerikai Jeff Joyner által alapított, a budapesti klubéletben egyre népszerűbb indie-funk-rock zenekar, The Serial Chillers, mely most kapott először meghívást a fesztiválra. Ezúttal itt, a fesztivál keretein belült tartják meg a Magyar Jazz Ünnepet is, ami egy hatnapos programsorozat, a hangulat pedig – érdekes módon – kimondottan bulis.

A kezdeti lelkesedés vasárnap is tartotta magát: teljesen megtelt a Panoráma, vagyis a ‘nagyszínpad nézőtere’ az Esti Kornél és a 30Y koncertjein.

A fesztivál, ahol a véreddel is fizethetsz a napijegyért

Fizess vérrel!

Nyilván nem elsősorban erről szól a fesztivál, de megkapó motiváló hatása lehet ennek a lehetőségnek, különösen ebben az évszakban. Nyáron ugyanis jellemzően megcsappan a véradási morál, mivel legtöbben ilyenkor mennek szabadságra, tehát a rendszeres véradók kiesnek a normál rutinból és nem foglalkoznak azzal, hogy esetleg már eltelt 56 nap legutóbbi véradásuk óta.

A megfelelő vérkészlet fenntartása érdekében tehát az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) gyakran tart kihelyezett véradást, akár fesztiválokon is. Jelen esetben pedig a készlet erejéig belépő karszalagokat is osztogatnak az önkénes véradóknak, aminek szemlátomást megvan a hatása: még a hétvége lecsengése után, hétfő reggel is méretes sor állt az erre kijelölt udvaron, Kapolcs szélén, a Monostorapáti felé vezető úton.

A fesztivál, ahol a véreddel is fizethetsz a napijegyért

Óhatatlanul felmerül persze a kérdés: mennyire jó minőségű lehet egy fesztiválon begyűjtött vérkészlet? Az egyik orvos azonban hamar megnyugtatott: a jelentkezőket alaposan kikérdezik, szűrik, ráadásul a vérben található esetleges alkohol lebomlása bizonyos mennyiségben a véradást követően is folytatódik.

A fesztivál, ahol a véreddel is fizethetsz a napijegyért

Mind emellett persze ott van az erkölcsi fizetség és a boldogságérzet: egy véradással akár 3 ember életét is megmenthetjük. Ezen felül, egészséges embereknél a véradás konkrétan hozzájárul az egészség megtartásához: csökkenti a szívinfarktus, illetve a rák több fajtájának a kockázatát, és igazából egy automatikus egészségügyi ellenőrzésen is túlesünk ezáltal. Tiszta win-win-win szituáció tehát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.