Júniusban húsz-negyven százalék közötti visszaesésről számoltak be a szállodák, tavalyi forgalmukhoz képest.

Ürességtől konganak a NER balatoni hoteljei

A balatoni vendégek minimum negyede tűnt el eddig az idén. Forrás: Pixabay

Az óriási infláció miatt kevesebben nyaralnak idén, akinek még van pénze, az meg gyakran külföldre utazik. Akciókra, szezonközi leárazásokra lesz szükség, hogy mentsék az évet – írja a Portfolió.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a szezon eleje nem volt erős a Balatonon. Júniusban harminc százalékos visszaesést láttak a balatoni forgalomban az előző évhez képest.

Bízunk a jobb júliusi és augusztusi számokban, jelenleg azonban nagyon last minute foglalások vannak. Ha rossz az idő, nem jönnek a turisták, ha viszont jobb idő várható, 1-2 napon belül, akár még aznap érkeznek a vendégek

– összegezte tapasztalatait Flesch.

Az éttermek országszerte érzik a visszaesést.

Ellentéte történik annak, ami 2020-21-ben, a koronavírus-járvány éveiben volt. Alig lehetett külföldre menni, ezért amikor nyitva lehettek az éttermek, jelentős volt a forgalom. Viszont az emberek többsége évekig nem ment külföldre nyaralni, aki most megteheti, az megy. Ők hiányoznak az éttermek forgalmából

– mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki szerint ez a gond most a Balatonnál.

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője a Portfolio megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a vendégéjszaka adatok szerint a balaton környéki három és négycsillagos szállodai forgalom negyede eltűnt az előző évhez képest.

Balatonfüreden ez a mutató 31 százalékos csökkentést mutat. Ezek átlagos értékek. Tehát vannak olyan egységek, amelyeknél a 40 százalékot is eléri, illetve meghaladja a vendégéjszakák számának csökkenése, de vannak olyanok is, amelyeknél 10-20 százalékos az elmaradás

– részletezte Forsthoffer. A vendégszám visszaesése érzékelhető volt a Balaton környéki utakon, üzletekben, strandokon és fürdőkben is.

Jelen helyzetben annak van nagyobb szerencséje, aki eddig is fizetőképes vendégkörre célzott, mert az a társadalmi réteg válságállóbb. De lehet, hogy éppen ők döntenek a kiutazás mellett" – tette hozzá a régióvezető.

A lakosságnak idén elképesztő spórolást kell végrehajtania a vágtató infláció miatt. Miután a jövedelem egyre nagyobb része megy élelmiszerre, kevesebb jut kikapcsolódásra. Az év első öt hónapjában a belföldi vendégek 7,3%-kal kevesebb, a külföldiek 13%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken hazánkban.

Az ár-érték arány minden eddiginél fontosabb lett, sokkal intenzívebben kell reagálni az igényekre. A magyarországi szállásadóknak versenyezniük kell a hasonló kategóriájú adriai szálláshelyekkel, és ebben a versenyben sem állnak jól a magyar szállodák.

Bár a hazai szálláshelyek még valamivel olcsóbbak, mint Horvátországban, kezd teljesen eltűnni a különbség.

Forsthoffer szerint nehéz 2022-höz hasonlítani az idei turisztikai évet, mert akkor a megszokottnál erősebb volt a kereslet, a koronavírussal terhelt előző évek miatt.

A 2022-es bázisévről sokan azt gondolták, hogy ez a növekedési ütem tartható, vagy tartós lesz. Kérdés, hogy a végrehajtott új szállodafejlesztéseket valós piaci igényekre alapozták-e. Félő, hogy az egész évet tekintve túlkínálat alakul ki a térségben, amelynek eredményeként lesznek, akik kiszorulnak a piacról, vagy többen kényszerülnek szezonális bezárásra

– mondta el meglátásait Forsthoffer Ágnes.

Forrás: Portfolió
Fotó: Pixabay

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nagyon helyes döntés a magyar nép (vendégek) részéről! Még egy jókívánságot tennék hozzá, rohadjanak meg a NER tulajdonosok a börtönben! Én személy szerint ha megtudom, hogy valamelyik tulajdonos a fideszhez kötődik, nem is vásárlok. Legutóbb egy cukrászda esetében tudódott ki, azóta a lábam se teszem be!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Eladott Ország: Én sem vagyok már a Fidesz pártján jó ideje (sőt ide sem írtam már hónapok óta), de enni azért ott eszek sütit vagy bármit, ahol a legfinomabb. Ez nálam mondjuk nem párthovatartozástól függ, mert attól még, hogy teszem fel egy cukrászdát az ellenzék üzemeltet, még lehet kurva szar a sütemény, abból meg nem kérek. A ló túloldalára sem kell azért átesni (szerintem).
kulabombaafityiszre
@KisTehen: egnap, 15:03
Kis tehen névváltozása kergemarhára.HAHAHA
Néro2
A NER betette a lábát én ki.
Önként szabad akaratból nem tömöm a zsebüket.
Juhász István
Idegeskedniük NEM KELL. Majd a kurmány ad nekik " vissza ,nem téritendő " segitséget / pár 100 milliót... /, hiszen a mi kutyánk külykei... Egy biztos : éhenhalni NEM FOGNAK.
Toller Béla
Nincs rizikó ! Ha a nincs vendág, van állami támogatás. Legalább a kiadások is csökkennek. Ki akar ott dolgozni, ha nem muszáj ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.