Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox bizonyos erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.

Elkaszálhatják a Sztárboxot – Az NMHH megint odavágott a műsornak

Fotó: Rtl.hu

Bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a médiatanács: a műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte az ellenfelét – közölte az NMHH, hozzátéve, hogy a földre kerülő és eszméletlen Kabát Péter orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni, és részt venni az eredményhirdetésen.

Jelezték:

a hatósági ellenőrzés alapján a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta, ezért a médiatanács most induló eljárásában azt vizsgálja, megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása. A vélhetően helytelen besorolás és így a nem megfelelő sugárzási időpont miatt a médiatanács eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen – írták, emlékeztetve, hogy ez már a második hasonló eset a Sztárbox műsorszámmal kapcsolatban, ugyanis a műsor november 5-én sugárzott epizódja miatt is indult már vizsgálat.

Úgy folytatták, hogy a Petőfi rádió Egész úton hazafelé című műsorának szeptember 15-én közreadott adásával kapcsolatban bejelentés érkezett a hatósághoz: a kifogásolt műsorszám a természetfeletti jelenségekkel, a szellemvilággal és az ezzel összefüggő hallgatói tapasztalatokkal foglalkozott.

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a rádióban felolvasott hallgatói beszámolók félelmet kelthettek a kiskorú hallgatókban, akik azokat félreérthették, és az egyes történetekben szereplő személyek és családtagok halálát, valamint az ehhez kötődő visszaemlékezéseket részletező információk közzététele felkavaró lehetett a 12 éven aluli korosztály tagjainak – fűzték hozzá.

A médiatanács megállapította, hogy a műsorszám a "12 éven aluliak számára nem ajánlott", III. korhatári kategóriába sorolandó. A szolgáltató a műsorszámot korhatárra tekintet nélkül meghallgathatónak minősítette, így jogsértést követett el, amiért a médiatanács 100 ezer forint bírságot szabott ki

– írták.

A fentiek mellett a SuperTV2 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson október 15-én 19 óra 45 perces kezdettel sugárzott Amerikai pite: A találkozó című filmmel kapcsolatban érkezett bejelentés a médiatanácshoz. Hozzátették, a csatorna szolgáltatója Romániában bejegyzett társaság.

A médiaszolgáltató 12-es korhatár-megjelöléssel sugározta a filmet, amely a magyar szabályozás alapján – a szexualitásra, a meztelenségre, a trágár nyelvezetre, valamint a drogfogyasztásra tekintettel – tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozónak minősül, így kizárólag 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A hatóság értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére – olvasható a közleményben.

Tudatták azt is, hogy felismerve a rádiós médiaszolgáltatói szektor gazdasági nehézségeit, a médiatörvényben biztosított lehetőség alapján a médiatanács hivatalból felülvizsgálta a kereskedelmi rádiók médiaszolgáltatási díját.

A díjfelülvizsgálat célja az volt, hogy azonos feltételrendszer alapján, egyenlő elbánást biztosítva enyhítse a rádiós piac kereskedelmi szereplőinek terheit, hogy a rádiók a kormányrendeletekben biztosított médiaszolgáltatási díjfizetés alóli mentesség megszűnését követően, a változó piaci környezetben is fenntarthatóan működhessenek – fejtették ki.

A felülvizsgált médiaszolgáltatási díjak 2024. január 1. napjától lépnek életbe – áll a közleményben.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Nem tudják feldolgozni, hogy az RTL agyon szopatja a TV2-t
A sportcsatornákon nem káros a profi box? Csak az RTL-en káros az amatőr box?
balos
@Aki Én: Hát az rtl is abból él,hogy majmolja a haldokló nyugatot!A nemzethy tévé legalább a hazai szart nyomja a nézőinek!Fújjj mind a kettő!
namihami
A nézettség miatt az RTL is megy a Tv2 után, le---kutyába!
Marhára fog ez a műsor(???) hiányozni!?!?!?!
Pálinkás Pál
szerintem értelmes ember nem nézi ezeket a szar csatornákat...mindegy melyik oldali...
Sakk Matt
Nem értem, miből áll kibaxni egy 18-as karikát, amit a kutya sem vesz figyelembe, legfeljebb a KDNP-s baszatlan vén qrvák és lankadt pöcsű férjeik, illetve az őhazájukos hős anyák és fasiszta uraik?!

18-as, oszt jó napot!

Vajon egy bokszmeccs az m4sporton hányas karikával fut?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.