A magyar élelmiszerkönyv előírásai szerint a virsli legfeljebb 69% vizet tartalmazhat. A maradék pedig... nos, aki meggyőződéssel ragaszkodik a virslievéshez, inkább ne olvasson tovább.

Forrás: lifenetwork.hu
Feltöltő: Edy Andre
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Január
Sajnos ez "turmix" ami a virsliben van, ma szinte minden töltelékes húskészítmény része. A sokat szidott régi rendszerben, azért rend is volt, mert volt egy Magyar Szabvány, ami előirta mennyi fehérjét, zsírt és vizet kell/lehet tartalmaznia egy húskészitménynek. Amit aztán már az üzemen belüli minőségellenőrzési labor vizsgált mielőtt kikerült volna a forgalomba, az érzékszervi minőség ellenőrzés mellett. Amelyik termék nem felelt meg a szabványnak, azt egyszerűen nem engedték ki az üzemterületéről, nem volt forgalomba hozható.
Az üzemi/gyári labor mellett az forgalombakerülő termék minőségére még vigyázott az ÉHESZ /Élelmiszer Higiéniai Ellenőrző szolgálat/. Ezek a mai adalékanyagok nem is kerülhettek akkor bedolgozásra a termékekbe.

A "nagyrendszerváltás" eredményeként ezeket az ellenőrzési pontokat szüntették meg, és már nem volt szükség a Magyar Szabványra sem. Így aztán bedolgozható a termékbe mindaz a "maszlag", amit emberifogyasztásra alkalmasnak minősitenek valahol. Ezért aztán nincs is napjainkban - tisztelet a kivételnek - elfogadható minőségű pl. roppanós virsli, vagy ha van is aranyáron mérik, mert a minőség pénzbe kerül. - A rengeteg "maszlag" , amit ma bedolgoznak, mind a drága hús helyettesitését szolgálja.

Nem véletlen, hogy a szoc.-ban olcsó áruk közé tartozó szalonnák, tepertők, disznósajt - mivel itt nem lehet bedolgozni önköltségcsökkentés céljából egyéb adalék anyagokat - ma már a drágább húsipai termékek közé sorolandók.

Talán a húsipari termékek azok, amelyeknél még az ár eligazitja a fogyasztót, mépedig, ha drága az áru biztos, hogy minőséget vesz. - igaz, hogy "olcsóhúsnak híg a leve....
bigyibogyo
hat remelem ahol veszem (hentes) , raknak bele hust is... finomnak finom :)
Alexandrosz
Abban au "átkos"rendszerben vettük a 2-ft-os lecsó kolbászt,most ebben a "szabad"jog államba eszük a s art.Törődik velünk a "mi" szoc.kormányunk.
Csak a másik baj az,hogy nem ez az egyetlen dolog ami a "mi érdekünkbe"történik.
Zsoel
Valamit valamiért.
Én hentestől tudom, hogy igazából a bécsi virslibe is kell a marha- mellett bizonyos mennyiségű sertéshús, valamint zsírszalonna is. Ezt pépesítik, fűszerezik, töltik juhbélbe és főzik ki, majd kihűlés után enyhén meg kell füstölni (nem pedig "füstaromát" hozzáadni). Viszont mindez rengeteg anyagi és munkaköltséget jelent, ami a "valódi" virsli fogyasztói árában is megjelenik: az igazán jó minőségű virsli kilója ugyanis 3, de inkább 4000 forintba kerül, ami az egyszerű ember számára nem igazán elérhető, tehát ha kizárólag ilyen virslik készülnének, akkor a virsli a libamáj, szarvasgomba, lazac, kaviár szintjén álló luxuscikk lenne, és csak a leggazdagabbak engedhetnék meg maguknak. Ahhoz, hogy széles körben elterjedt fogyasztási cikké válhasson, sajnos a cikkben leírt kompromisszumokat meg kellett kötni. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a kb. 1000 forint körüli ártól kapható, juhbeles termékek (csak ezt vagyok hajlandó megenni) már elég jó minőségűek ahhoz, hogy legalább "virsliszerű" élményt nyújtsanak, tehát az ócska, 2-300 forintos "teszkós" vacakokat (számomra a világ nyolcadik csodája, hogyan tudnak ennyi pénzből "virslit" kihozni) nyugodtan felejtsük el, mert az szó szerint a kutyának sem kell, viszont a három-négyszeres költség bőven megtérül a fogyaszthatóság szempontjából.
anka
- kinába csinálják vagy itthon? - nem mindegy.....
mandiner
@ani57: Tök mindegy Anika)) Kereszapám ilyen élelmiszeripari hűtőberendezéseket javított..attól kezdve nem volt megenni semmilyen felvágottat, bolti kolbászt, és tejterméket sem!
mandiner
Azt mondta mind hulladék, sokszor a földről söprik fel, ha egér kerül bele azt is beledarálják..szörnyű dolgokat mesélt((
anka
@mandiner: - ja ezekkel én is tisztába vagyok! - a sógornőm a húsiparnál dolgozott ő is mondott egy-két dolgot. - de a kinai? - még a sz@rból is várat építene......
qxy
Na le írom. mert hentes vagyok. mindig abból készül ami van és ami a legolcsobb.egyszer sertésfejből sertésbőrből ,ennek a leve, és ami a színt adta az sertés vér.ebből csináltam virslit.Minden a fűszereken múlik.Sokan azt mondják Fújjjjj! De ha bele gondolsz külön külön mind jó.Ja egér pocok nincs benne. Mindig ügyeltem arra hogy csak ehető dolgok legyenek benn mert minden terméket megkóstolok,amit gyártok. Ezért szerintem nem is igazi hentes az aki olyanokat rak bele ami tényleg szar.El tudjátok képzelni milyen jó érzés az amikor a csemegében állsz sorban, látod a termékeket,köztük a sajátodat is, és az előtted álló kéri a terméket de abból mert az nagyon finom!és te ott állsz nem szólsz de belül büszke vagy hogy ÉS EZT MIND ÉN CSINÁLOM.
szöszmösz
@qxy: öröm olvasni az írásodat. Ember, aki büszke a munkájára! Bár sokan lennétek. A szocialízmusban volt ilyen jelszó " munkád mellé add a neved!"
Szerintem az egér is meg a pocok is ehető /bár nem kóstoltam még/ de a vírslíről az hittem, hogy gabonaipari termék.
qxy
@szöszmösz: Nekem az átkosban is mindig olyan munkám volt amihez a nevemet kellett adnom mert exportra dolgoztam.Szeretem a munkámat,sok mindent csináltam már de mindig azt tehettem amihez volt kedvem és ha azt teheted azt mindig jobban megtudod csinálni és a szívből csinálod az csak jó lehet.Most is azt csinálom,de a németek nem igazán díjazzák hogy jobb vagyok náluk.Ezért sok a vita. egyszóval ,rosszabbul kellene dolgoznom hogy eleget tegyek az elvárásoknak
Január
@Zsoel: A vörösáruknak, mert a virsli, párizsi az, sőt a szafaládé és a krinolin is nagy a víztartalma, húsféléket legfeljebb 30 %-ban tartalmaznak, emiatt kissé túlzás a 3-4ooo Ft-os fogyasztói ár, mert azért a virsli beltartalmi értéke nem azonos a téliszalámiéval, és az 4000 Ft
A legjobb virsli a jóminőségű marhaszínhúsból készithető, -ennek a legjobb a vízfelvevő képessége, önköltségcsökkentés céljából tettek eleinte bele sertéshúst, Így jött létre aztán a csak sertéshúst tartalmazó virsli, és ennek analógiájára a baromfi virsli. És sajnos mamár "megalkották" a csak emberi fogyasztásra alkalmas virslit, amit a kutya sem eszik meg....- ez a legolcsóbb.
kramermoni
Akkor elmondhatjuk a "szegény ember vizzel főz" -ött husit fogyaszt ,ha olcsó virslit eszik(( de legalább elmondhatja,hogy evett virslit szilveszter éjjelén mondjuk((
csikknorisz
Ahogy Regos Bendeguz mondta a bakternak:''Hunyjuk be a szemunket, oszt ugy falatozzunk!'' :)
bigyibogyo
index.hu/video/2009/12/30/virslitesz/
4 perc, sok info nincs benne. de kiemeli kap pasztor hus-os (ott szoktam venni) virlsit:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.