A magyar élelmiszerkönyv előírásai szerint a virsli legfeljebb 69% vizet tartalmazhat. A maradék pedig... nos, aki meggyőződéssel ragaszkodik a virslievéshez, inkább ne olvasson tovább.
Forrás:
lifenetwork.hu
Feltöltő: Edy Andre
Felhasználói tartalom,
A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.
15 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Az üzemi/gyári labor mellett az forgalombakerülő termék minőségére még vigyázott az ÉHESZ /Élelmiszer Higiéniai Ellenőrző szolgálat/. Ezek a mai adalékanyagok nem is kerülhettek akkor bedolgozásra a termékekbe.
A "nagyrendszerváltás" eredményeként ezeket az ellenőrzési pontokat szüntették meg, és már nem volt szükség a Magyar Szabványra sem. Így aztán bedolgozható a termékbe mindaz a "maszlag", amit emberifogyasztásra alkalmasnak minősitenek valahol. Ezért aztán nincs is napjainkban - tisztelet a kivételnek - elfogadható minőségű pl. roppanós virsli, vagy ha van is aranyáron mérik, mert a minőség pénzbe kerül. - A rengeteg "maszlag" , amit ma bedolgoznak, mind a drága hús helyettesitését szolgálja.
Nem véletlen, hogy a szoc.-ban olcsó áruk közé tartozó szalonnák, tepertők, disznósajt - mivel itt nem lehet bedolgozni önköltségcsökkentés céljából egyéb adalék anyagokat - ma már a drágább húsipai termékek közé sorolandók.
Talán a húsipari termékek azok, amelyeknél még az ár eligazitja a fogyasztót, mépedig, ha drága az áru biztos, hogy minőséget vesz. - igaz, hogy "olcsóhúsnak híg a leve....
Csak a másik baj az,hogy nem ez az egyetlen dolog ami a "mi érdekünkbe"történik.
Én hentestől tudom, hogy igazából a bécsi virslibe is kell a marha- mellett bizonyos mennyiségű sertéshús, valamint zsírszalonna is. Ezt pépesítik, fűszerezik, töltik juhbélbe és főzik ki, majd kihűlés után enyhén meg kell füstölni (nem pedig "füstaromát" hozzáadni). Viszont mindez rengeteg anyagi és munkaköltséget jelent, ami a "valódi" virsli fogyasztói árában is megjelenik: az igazán jó minőségű virsli kilója ugyanis 3, de inkább 4000 forintba kerül, ami az egyszerű ember számára nem igazán elérhető, tehát ha kizárólag ilyen virslik készülnének, akkor a virsli a libamáj, szarvasgomba, lazac, kaviár szintjén álló luxuscikk lenne, és csak a leggazdagabbak engedhetnék meg maguknak. Ahhoz, hogy széles körben elterjedt fogyasztási cikké válhasson, sajnos a cikkben leírt kompromisszumokat meg kellett kötni. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a kb. 1000 forint körüli ártól kapható, juhbeles termékek (csak ezt vagyok hajlandó megenni) már elég jó minőségűek ahhoz, hogy legalább "virsliszerű" élményt nyújtsanak, tehát az ócska, 2-300 forintos "teszkós" vacakokat (számomra a világ nyolcadik csodája, hogyan tudnak ennyi pénzből "virslit" kihozni) nyugodtan felejtsük el, mert az szó szerint a kutyának sem kell, viszont a három-négyszeres költség bőven megtérül a fogyaszthatóság szempontjából.
Szerintem az egér is meg a pocok is ehető /bár nem kóstoltam még/ de a vírslíről az hittem, hogy gabonaipari termék.
A legjobb virsli a jóminőségű marhaszínhúsból készithető, -ennek a legjobb a vízfelvevő képessége, önköltségcsökkentés céljából tettek eleinte bele sertéshúst, Így jött létre aztán a csak sertéshúst tartalmazó virsli, és ennek analógiájára a baromfi virsli. És sajnos mamár "megalkották" a csak emberi fogyasztásra alkalmas virslit, amit a kutya sem eszik meg....- ez a legolcsóbb.
4 perc, sok info nincs benne. de kiemeli kap pasztor hus-os (ott szoktam venni) virlsit:)
Új hozzászólás